Kort

Rabbiner Hillel Lavery-Yisraëli i Göteborg er blitt drapstruet. Saken er politianmeldt. Selv er han skeptisk til offentliggjøring. Da pleier det komme nye trusler. gp.se

Rabbinen i judiska församlingen i Göteborg har utsatts för dödshot. Hotet kom via mejl direkt till församlingen.

– Ärendet är anmält till polisen, säger Daniel Jonas, kanslichef (daglig leder) på Judiska församlingen.

– Vi har vidtagit säkerhetsåtgärder, men givetvis vill vi inte redogöra för hur de ser ut, säger Daniel Jonas.

Judiska församlingen är inte ovan vid hot av olika slag. Avsändaren till det aktuella mejlet är inte heller en obekant figur, utan en person som tidigare sänt åtskilliga hot via mejl till församlingen.

Daniel Jonas visar GP:s reporter själva budskapet, som innehåller flera obehagliga och hotfulla formuleringar. Bland annat kallas rabbinen, som tillträde sin befattning 2012, för «svin» och «förbannad barnamördare». Brevskrivaren formulerar också ett hot om att synagogan i Göteborg ska «jämnas med marken». Den förhoppning som avslutar mejlet är att rabbinen då ska «förpassas i den eviga elden.»

Mejlet till judiska församlingen i Göteborg kommer bara två dagar efter terroristattacken mot en synagoga i Jerusalem då fem israeler dödades. De två gärningsmännen, som ska ha varit förklädda till ultraortodoxa judar, sköts sedan till döds.