Nytt

Hvorfor er Jerusalem igjen på bristepunktet? Dette var spørsmålet Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage fikk i Dagsnytt atten torsdag, 6. november. Spørsmålet har bakgrunn i terroraksjonene som er utført av palestinere i Jerusalem den siste tiden, og som har kostet flere mennesker livet, deriblant en tre måneder gammel jente-baby. Foruten langt på veg å rettferdiggjøre palestinske terrorister, forklarte Waage blant annet at sommerens Gaza-krig begynte i Jerusalem. Den begynte, ifølge Waage, fordi jøder satte fyr på en palestinsk tenåring.

Denne uttalelsen fra Henriksen Waage er et aldeles fortreffelig eksempel på ett av propagandaens mest effektive virkemidler; halvsannheter. Halvsannheter er et langt mer effektivt manipuleringsverktøy enn rene løgner. Dette fordi halvsannheter må imøtegås ved først å anerkjenne den halve sannheten, for deretter å forklare hele sannheten. En løgn derimot kan bare feies av banen med fakta.

-Hele krigen i Gaza begynte jo egentlig i Jerusalem. Og jeg var der i sommer og landa i det jødiske ekstremister tente fyr på en palestinsk femtenåring. Og dermed så var opptøyene i gang, og den israelske hæren bare sto i byen. Og etter det så tror jeg at sinnet og frustrasjonen bare har akselerert og økt på.

israel.Mohammed Abu Khdeir

Det er riktig at jøder satte fyr på 16 år gamle Mohammed Abu Khdeir 2. juli i år, en grusom handling som ikke kan forsvares. Henriksen Waage trakk frem denne hendelsen, men unnlot å nevne foranledningen til den i Dagsnytt atten. Man hadde nemlig et par dager i forvegen funnet de tre jødiske tenåringsguttene Gil-ad Sha’er (16), Naftali Frankel (16) og Eyal Yifrach (19) drept og henslengt i en grøft i nærheten av Hebron. Disse var to uker tidligere blitt kidnappet av Hamas.

The 29-year-old man and two 17-year-olds appeared before Petah Tikva magistrates court in Jerusalem on Monday and were ordered to be held until Friday. The police said the men had admitted «a racist, nationalist motive», and had carried out the attack in response to the killing of Eyal Yifrach, 19, and Gil-ad Sha’er and Naftali Frankel, both 16, whose bodies were discovered on 30 June in a shallow grave near Hebron.

israel.kidnapping

Saken er altså den at tre jødiske tenåringsgutter kidnappes og drepes, og som hevn drepes også en palestinsk tenåring. Hva som skjer i etterkant av disse grufulle handlingene i henholdsvis det jødiske og det arabiske samfunnet, sier mye om de respektive samfunns sivilisasjonsgrad og synet på menneskeverdet.
De jødiske morderne ble møtt med fordømmelse av deres egne, både fra politisk og fra religiøst hold.
Gjerningsmennene ble tatt og stilt for retten innen fjorten dager. Det viser seg at de to yngste av dem, anses som sosiale utskudd og kan være utilregnelige. I den israelske avisen Haaretz beskrives de av en kilde som «aren’t functioning individuals».

The two minors who have confessed to involvement in the killing ‘aren’t functioning individuals,’ a source says.

De palestinske morderne ble holdt skjult i sine nabolag, slik at det gikk tre måneder før de ble funnet. Flere i det palestinske samfunnet var involvert i kidnappingen og mordene på de de tre jødiske tenåringsguttene. Alt var faktisk nøye planlagt sammen med familie og venner.
Da israelsk politi pågrep de to Hamas-morderne, begynte de å skyte og de ble selv drept under skuddvekslingen. Det vites ikke om de to nå er blitt hedret for sin terror i det palestinske samfunnet. Det er i så fall ikke noe nytt.

Hilde Henriksen Waage nevnte altså ingenting om de tre jødiske guttene som ble kidnappet og drept i sommer. Til tross for at saken skapte overskrifter internasjonalt, valgte Henriksen Waage likevel å starte sin fortelling først da jøder gjengjeldte drapene.

Kringkastingsrådet fastslo i august at NRK ikke er gode på å skille fakta fra propaganda. Kringkastingsrådet konkluderte også med at

NRK i for liten grad har satt et kritisk søkelyset på Hamas’ rolle i konflikten.

Det hadde vært å håpe på at vår lisensfinansierte mediebedrift tok denne kritikken ad notam. Dessverre fikk vi et eksempel på det motsatte torsdag kveld da Hilde Henriksen Waage serverte radiolytterne halvsannheter om ekstreme jøder, mens hun unnlot å nevne Hamas sin rolle i opptakten til hvorfor det tok fyr i Jerusalem i sommer.

Det er imidlertid slik at færre og færre vil tro på Hilde Henriksen Waage og NRKs fortellinger fra Midtøsten. Fortellingene vil miste troverdighet i takt med at det nye Norge tar form, for også vi skal bli kjent med mennesker som elsker døden høyere enn livet.