Nytt

Halvannen time etter en 72 timers våpenhvile var trådt i kraft, gikk en Hamas-kommando til aksjon ved Rafah i sør. De drepte to israelske soldater og bortførte en tredje.

Kidnappingen kan komme til å koste Hamas dyrt. Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Barack Obama fordømmer kidnappingen på det sterkeste. Hvis Hams ignorerer protestene og kun spiller for hjemmepublikummet, kan prisen bli høy. Da kan mye av den moralske kapitalen som alle drepte har bygget opp, gå tapt.

Ganske enkelt fordi kidnappingen ikke er noen logisk handling hvis man ønsker ildopphør og sjanse for sivilbefolkningen til å skaffe seg forsyninger. Kidnappingen betød ny og hardere krig. Gjengjeldelse. Det visste Hamas, det forstår verdenssamfunnet.

Hadar-Goldin-603x357

Hamas hadde gått med på våpenhvile fra kl 0800. Halvannen time senere går de til angrep. Det er helt ødeleggende for all tillit.

Obama var hard i sin omtale:

“A ceasefire was one way in which we could stop the killing, to step back and try to resolve some of the underlying issues,” Obama said. “Trying to put that back together is going to be challenging, but we will continue to make those efforts.”

He placed the blame for any continuing difficulties on the ceasefire squarely on Hamas. “I think it’s going to be very hard to put a ceasefire back together again if Israel and the international community can’t feel confident that Hamas can follow through on a ceasefire commitment,” he said.

“No country can tolerate missiles raining down on its cities,” Obama continued, adding that “no country can or would tolerate tunnels being dug under their land.”

Netanyahu lover at Hamas skal betale en høy pris:

“Hamas and the other terrorist organizations in the Gaza Strip will bear the consequences of their actions,” Prime Minister Benjamin Netanyahu told US Secretary of State John Kerry during a phone call early Friday afternoon, a few hours after a Hamas suicide bombing and attack near Rafah during which two Israeli soldiers were killed and 2nd-Lt. Hadar Goldin of the Givati Brigade was apparently captured. Israel will “take all necessary steps against those who call for our destruction and perpetrate terrorism against our citizens,” Netanyahu told Kerry

Read more: After 2 soldiers killed, one seized during truce, Israel debates widening Gaza op | The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/after-2-soldiers-killed-one-seized-during-truce-israel-debates-widening-gaza-op/#ixzz39B6wFz4z
Follow us: @timesofisrael on Twitter | timesofisrael on Facebook

Read more: Obama to Hamas: Release that soldier | The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/obama-to-hamas-release-that-soldier/#ixzz39B60aP51
Follow us: @timesofisrael on Twitter | timesofisrael on Facebook