Gjesteskribent

Gjennom hele Gaza-krigen har Hamas og dets palestinske og vestlige propagandister benektet at den islamistiske terrorgruppen bruker sivile som levende skjold. Ikke desto mindre har Hamas selv innrømmet at de benytter sivilbefolkningen som levende skjold for å eskalere antallet krigsofre og derved bringe skam over Israel overfor det internasjonale samfunn.

Denne innrømmelsen har selvfølgelig ikke tiltrukket seg oppmerksomhet fra pressekorpset som befinner seg på Gaza-stripen. Nesten uten unntak velger vestlige journalister å ignorere det faktum at Hamas tvinger sivile til å fungere som levende skjold. De ser også gjennom fingrene med at Hamas-ledelsen så vel som krigerne deres oppholder seg blant sivile og i sykehus, særlig mange i Shifa-sykehuset i Gaza by. Er det virkelig en tilfeldighet at Hamas-talsmenn gir intervjuer til arabiske og vestlige medier fra nettopp Shifa-sykehuset? Hvorfor nevner ingen at dette er underlig?

Selvsagt sørger Hamas-talsmennene for å la pressen få inntrykk av at de er på sykehuset for å besøke de sårede, men i virkeligheten har de tilhold på sykehuset, for de vet at Israel aldri ville ramme et så sensitivt område.

Det mest urovekkende er imidlertid at journalistene ikke bryr seg om (eller ikke tør) å spørre Hamas-ledelsen og dets talsmenn om hvorvidt de skjuler seg på sykehuset, selv om alle vet hva svaret ville bli. De har åpenbart ikke engang stilt spørsmålet til seg selv.

En utenlandsk korrespondent forklarte at å stille et slikt spørsmål, ville ha «satt mitt eget liv i fare». En annen innrømmet over kaffekoppen at han og kollegene var livredde for å lage nyhetsreportasjer som ville vekke raseri hos Hamas og andre ekstremistgrupperinger.

«Vi vet at Hamas benytter palestinere som levende skjold», sa journalisten, «men ville du sagt dette når du befinner deg midt på Gaza-stripen, omgitt av Hamas-krigere?» Han ba om ikke å bli navngitt.

Den 22. juli sendte Hamas og palestinske «motstandsgrupper» ut en advarsel til Gazas innbyggere om å holde seg innendørs etter kl. 23.00. Denne advarselen, som også ble ignorert av de fleste journalister, ble publisert på diverse nettsider tilknyttet Hamas.

Slik prøver altså Hamas å iverksette portforbud overfor Gazas innbyggere, i håp om at de vil bli drept eller såret i israelske angrep som varsles på forhånd. Men for det internasjonale pressekorps er ikke dette en nyhet som det er verdt å nevne.

Enda flere bevis på Hamas’ bruk av sivile som menneskelige skjold fremkom 10. juli, da det Hamas-styrte innenriksdepartementet offentliggjorde en kunngjøring på sine arabiskspråklige nettsider der innbyggerne ble bedt om ikke å følge israelske anmodninger om å forlate hus i områder hvor IDF skulle gå til aksjon.

Denne advarselen ble selvsagt ikke publisert på departementets engelskspråklige nettsider. Ikke uventet ønsker ikke Hamas at verden skal vite at dets ledere – som selv oppholder seg på luksushotell i Qatar og andre steder – benytter sivilbefolkningen som levende skjold.

Selv om omtrent samtlige utenlandskorrespondenter i Gaza er utrustet med egne, arabisk-talende «tilretteleggere», var det ingen av disse «tilretteleggerne» som fant det nødvendig å varsle sine utenlandske journalistkolleger om denne Hamas-advarselen. Enkelte vestlige journalister som fikk kjennskap til advarselen i etterkant, valgte å late som om de ikke hadde hørt den. Hvem ønsker vel å få problemer med Hamas, og særlig i en situasjon der ledelsen og krigerne deres er nervøse og travelt opptatt med å forflytte seg fra ett skjulested til et annet?

Bortsett fra historien om menneskelige skjold er det en annen sak internasjonale medier valgte å snu seg vekk fra: utenomrettslige drap på palestinske «femtekolonnister» de siste to ukene.

Palestineske kilder bekrefter at Hamas har tatt livet av minst 13 palestinere mistenkt for «samarbeid» med Israel. Ingen av de mistenkte ble brakt for retten, og beretningene tyder på at henrettelsene ble gjennomført på særdeles brutalt vis, inklusive tortur der de mistenkte ble skamslått og påført brudd i armer og ben.

 Hamas manning gallows in Caza, October 2013

Foto fra 2013 som viser en galge benyttet av Hamas før en henrettelse i Gaza.  (Foto: Gaza Interior Ministry)

Ifølge kildene har Hamas også skutt mistenkte «kollaboratører» i bena for å hindre dem i å fortsette sin virksomhet. Mange andre, inklusive Fatah-medlemmer, er satt i husarrest.

Hamas ønsker ikke at internasjonale medier skal omtale disse hendelsene. De brutale drapene har ikke blitt nevnt av en eneste utenlandskorrespondent i Gaza. De frykter kanskje at de vil miste «tilgang» der noe skjer og bli overført til en journalistisk bakevje.

Hamas har også lykkes med å hindre internasjonale medier i å omtale Hamas’ egne tapstall. De eneste ofrene journalister får lov å skrive om, er Gazas sivile tap. Har du kanskje sett noe foto av en død Hamas-kriger i internasjonal presse? Selvsagt ikke. Ingen har sett noe slikt. Den offisielle linjen er at det ikke forekommer militære tap i Gaza.

Utenlandske journalister på Gaza-stripen fortsetter å føye seg etter Hamas’ krav, og unngår å gjengi beretninger eller fotografier som avdekker islamistbevegelsens kyniske utnyttelse av uskyldige sivile i krig. Mediene har nok en gang valgt side i den israelsk-palestinske konflikten. I denne konflikten er det mediene som bistår Hamas i å unnslippe krigsforbrytelser.

 

Bassam Tawil er journalist basert i Midtøsten. Artikkelen er publisert hos Gatestone Institute.