dk.firoozeh.bazrafkanDet var i sin tid billedhuggeren Hein Heinsen, der i 2002 introducerede ordet korankritik. Heinsen mente, at koranen skulle udsættes for nøjagtig den samme kritik, som bibelen er blevet udsat for igennem den kradse bibelkritik, der praktiseres på blandt andet teologi-studiet. Nu tager korankritikken en mere kunstnerisk og ikke mindst afklædt retning, når billedkunstneren Firoozeh Bazrafkansmider smider tøjet i performanceværket Uden titel.

Bazrafkan tager tøjet af, mens Kasper Nørby Lund læser et digt op. Digtet er skrevet med udgangspunkt i koranen, og som værket skrider frem, dækkes koranen af Firoozeh Bazrafkans tøj. Til sidst står hun står nøgen og blottet tilbage.

Bag værket står Kasper Nørby Lund.

«Jeg har skabt dette performanceværk med Firoozeh Bazrafkan. Værket berører det omstridte spørgsmål om kvinders ret i til at optræde frit i henhold til Koranen og islam. Koranen pålægger kvinden at tildække sig og ikke blotte sit køn, hvorfor jeg har omskrevet to af koranens sura-vers til et digt, der i modsætning til de oprindelige vers plæderer for kvindens frihed og ret til at optræde som det hende behager,» skriver Kasper Nørby Lund på hjemmesiden kasperlund.dk.

«Jeg håber, at folk kan se hvor smuk kvinden er, og hvor ganske givet det er, at hun har sin frihed over sig selv og sin krop. Bliver man stødt af værket, så understreger det kun pointen,» siger Kasper Nørby Lund til Ekstra Bladet.

 

http://denfrie.blogspot.dk/2014/05/ngen-korankritik-firoozeh-bazrafkan.html