Når muslimske studentforeninger sier at en pris til Ayaan Hirsi Ali ville vært et slag i ansiktet på dem, forstår de ikke at de setter sin prestisje opp mot Ayaans.

Dette er samme strid som karikaturstriden. Ytringsfrihet blir slagmark.

At 85 av 350 ansatte gikk inn for å avvise Ayaan, viser at sinnelagsetikken og den politiske korrektheten har spist seg inn blant lærekreftene.

Men mest alvorlig er protestene fra muslimsk hold, fordi de stiller folk overfor valget; oss eller ytringsfrihet.

More than 85 of about 350 faculty members at Brandeis signed a letter asking for Ali to be booted off the list of honorary degree recipients. And an online petition created Monday by students at the school of 5,800 had gathered thousands of signatures from inside and outside the university as of Tuesday afternoon.

“This is a real slap in the face to Muslim students,” said senior Sarah Fahmy, a member of the Muslim Student Association who created the petition said before the university withdrew the honor.

“But it’s not just the Muslim community that is upset but students and faculty of all religious beliefs,” she said. “A university that prides itself on social justice and equality should not hold up someone who is an outright Islamophobic.”

Det de muslimske organisasjonene sier er at de ikke tåler ytringsfrihet på campus. Ubehagelige stemmer må vekk. Rettferdighet og likhet knyttes opp til en bestemt gruppes selvfølelse. Det gjør alle andre til «tjenere» eller følgere av denne gruppen. Det er utpressing av de andre, og slike gjennomslag kan utløse en reaksjon. Det er enkel logikk, men CAIR og studentene synes ikke å forstå det.

“This makes Muslim students feel very uneasy,” Joseph Lumbard, chairman of Islamic and Middle Eastern studies, said in an interview. “They feel unwelcome here.”

Ayaan Hirsi Ali har høy standing i manges øyne. De fleste ser på hennes som en frihetens forkjemper. Forstår ikke de muslimske studentene at de driver dårlig PR for seg selv?

Thomas Doherty, chairman of American studies, refused to sign the faculty letter. He said it would have been great for the university to honor “such a courageous fighter for human freedom and women’s rights, who has put her life at risk for those values.”

 

http://time.com/55068/brandeis-u-decides-against-honor-for-islam-critic/