Nytt

Brandeis University, som er et privat liberal arts-college litt utenfor Boston, Massachusetts, har besluttet å trekke tilbake et planlagt utdelt æresdoktorat til Ayaan Hirsi Ali, den somalisk-nederlandske skribenten og tidligere politikeren som flyttet til USA en tid etter mordet på Theo van Gogh.

Gesten var opprinnelig tenkt som en anerkjennelse av hennes kvinnekamp, men universitetet var bemerkelsesverdig nok uvitende om hennes kritikk av islam:

Ali, a member of the Dutch parliament from 2003 to 2006, has been quoted as making comments critical of Islam. That includes a 2007 interview with Reason Magazine in which she said of the religion: «Once it’s defeated, it can mutate into something peaceful. It’s very difficult to even talk about peace now. They’re not interested in peace. I think that we are at war with Islam. And there’s no middle ground in wars.»

Og islam er som kjent trumf, i alle fall kombinert med påstått hat og påberopt krenkelse. Brandeis’ begrunnelse for beslutningen, etter påtrykk fra endel studenter og vitenskapelig ansatte, blir veldig lett å harslere over:

«She is a compelling public figure and advocate for women’s rights, and we respect and appreciate her work to protect and defend the rights of women and girls throughout the world,» said the university’s statement. «That said, we cannot overlook certain of her past statements that are inconsistent with Brandeis University’s core values.»

Akkurat de kjerneverdiene kan nok regne med å bli gjenstand for et visst kritisk søkelys. Men Hirsi Ali er velkommen inn bakdøren:

Even though the university withdrawing the honorary degree, «Ali is welcome to join us on campus in the future to engage in a dialogue about these important issues,» the statement said.

Kanskje hun får en kopp te også? Det er bare å gratulere Brandeis University med halal-sertifikatet.

 

The Guardian: Brandeis withdraws honorary degree for Islam critic Ayaan Hirsi Ali