Nytt

Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD) tegner et nedslående portrett av Norge i en ny rapport som VG skriver om i dag. På nær sagt hvert eneste område som vedrører befolkningens produktive evne i fremtiden, settes fingeren på svake punkter som avisen forbilledlig konsist har oppsummert:

1. Tilbakeføringen av uføretrygdede til arbeid er svært lav i Norge sammenlignet med andre land.
2. 10 prosent i arbeidsfør alder er på uføretrygd, samt fire prosent på arbeidsavklaring.
3. 400.000 voksne ligger på laveste nivå i lesing eller regning.
4. Frafallet i videregående opplæring og i høyere utdanning er stabilt høyt på rundt 30 prosent.
5. Ungdommens utdanningsvalg er ikke sammenfallende med arbeidslivets behov.
6. Norge er landet i OECD med høyest sykefravær.
7. Norge mangler en samordnet kompetanse-politikk.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forsøker ikke å late som om tingene er i sin skjønneste orden, men erkjenner at det er en jobb å gjøre (gid stasministeren og utenriksministeren gjorde det samme, eller hele resten av statsrådkollegiet for den del).

– Det tyder jo på at norsk skole ikke gir de grunnleggende ferdighetene elevene skal ha, sier han.

– Vi trenger mer variasjon i yrkesfagløpene, flere alternative løp der flere kan komme tidlig ut i arbeidslivet i kombinasjon med teori, eller til og med før den teoretiske delen, sier Røe Isaksen til VG.

– Vi vet at de med lese- og skrivevansker er overrepresentert både i NAV og blant innsatte. Dette er et av våre største sosiale problemer, og en utfordring vi har sopt under teppet i altfor mange år. Lese- og skriveopplæringen for voksne har blitt dyttet rundt, ingen har tatt ansvar. Det må vi få en slutt på, sier statsråden.

Ei heller feier Røe Isaksen integreringsaspektet under det samme teppet, men hva annet kan han gjøre enn å slå ut med armene og si et eller annet inneholdende ordet «utfordring»?

En utfordring antyder at man tar mål av seg til å oppnå noe stort. Men ofte er jo situasjonen den at gjort er gjort og spist er spist, og intet stort kan oppnås. Statsrådens virkelighetsorientering ville ha vært adskillig mer naturlig ledsaget av vendinger som «innse fiaskoen», «begrense skaden», «tenke helt nytt» og «be om hjelp».

 

Refser Norge i ny OECD-rapport