Viktig å verne identiteten til mulig gjerningsmann – Oslo legevakt viser til taushetsplikten. Og politiet henlegger. Værsågod neste!

– Alt dette kunne kanskje vært unngått om politiet hadde tatt meg alvorlig da jeg ringte dem fra sykesengen, og om helsevesenet hadde vært mindre rigide i å tolke taushetsbestemmelsene, sier uheldig 33-åring til Aftenposten.

Han ble frastjålet lommeboken med førerkort, bankkort, mobiltelefon og husnøkler på Oslo legevakt. Politiet henla, og mannen ble offer for identitetstyveri med en rekke lovbrudd begått i hans navn.

Helsevesenet nektet å gi politiet navnet på mannen som var innlagt på samme rom. Taushetsplikten går foran.

Da han ringte politiet for å anmelde fikk han beskjed om å møte opp personlig på politistasjonen, noe han først var i stand til å gjøre to dager senere. Han ringte tross alt fra sykesenga.

Fem dager etter ble saken henlagt. Politiet anså det som umulig å spore opp gjerningsmannen.

– Det er tydeligvis viktigere å verne om identiteten til en mulig gjerningsmann enn at politiet skal få etterforske saken så jeg kan få tilbake identiteten min. Mannens navn ligger jo hos legevakten, i stedet er det altså meg det skal gå ut over, sier 33-åringen.

Fasit: Legevakten viser til taushetsplikten. Politiet ber en syk mann stå opp fra sykesenga for å innlevere anmeldelse. Resultatet er forutsigbart.

Identiteten hans ble salgsvare i kriminelle miljøer, blant annet er den sentral i en omfattende kriminalsak med flere involverte som etterforskes av Follo-politiet.

Justisminister Anders Anundsen har kritisert politiets mange henleggelser av saker med antatt ukjent gjerningsmann. Kanskje han også skal ta en prat med sin kollega helsestatsråden.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂