Tavle

Radikal Portal avslører i to artikler Fyret.nu. Artiklene dokumenterer at det er sammenheng mellom Fyret.nu og svenske nynazister. Den svenske motstandsrørelsen er ikke høyreorienterte, de er nazister.

Antisemittisme, nasjonalisme i rasistisk tapning, Holocaust-fornekting hører med.

Fyret.nu kjører frem særlig seksualforbrytelser som innvandrere står bak. Dermed får de stor utbredelse.

Det er dette som bekymrer både Dagbladet, Radikal Portal og Antirasistisk senter.

Men i Dagbladets oppslag bekrefter Shoaib Sultan at artiklene isolert sett er profesjonelt skrevet. Hverken han eller Dagbladet stiller spørsmålet hva det da er som skulle hindre at de blir delt på Facebook. Radikal Portal ønsker å avsløre hvem som står bak, men det er ikke slik nettet fungerer. Hvis storyen er sann og saklig skrevet, sprer folk den likevel.

Slike stories kan dermed bare bekjempes med stories som er enda bedre skrevet.

Sultan synes det er spesielt bekymringsfullt at mange tilsynelatende ukritisk liker og deler Fyrets artikler på sosiale medier.

– Når mange lenker til dem uten å vite at de er nazistiske, er de samtidig med på å spre hatpropaganda.

– Velskrevet
Rådgiveren med ekspertise på ekstremisme understreker også at artiklene på Fyret holder et helt annet nivå enn tilfellet har vært på andre høyreekstreme nettsider.

– Det er sofistikert gjort. Isolert sett har artiklene høy kvalitet, sier han.

Joakim Møllersen i Radikal Portal understreker at det nynazistiske miljøet i Norge er svært lite.

– Den eneste måten å nå ut over sin lille krets på er å lyve og være anonyme. Hvis de står fram, blir det fiasko; ingen vil ha noe med dem å gjøre, sier han.

«Nasjonalisme»
I dag vil få organisasjoner og enkeltpersoner gi seg selv merkelappen «nazist». I stedet kaller mange seg «nasjonalist».

– Men hvem er ikke nasjonalist? Dette er enda en måte å forlede folk på; ser vi nærmere på disse organisasjonene, har de klare nazistiske elementer: prinsippet om hvit makt, holocaustfornektelse, beundring for Hitler og bruk av hakekorsliknende symboler. Man må kalle det for sitt riktige navn, sier Møllersen.

Han forteller at hittil fire personer i Radikal Portal har fått drapstrusler fra ytre høyre, og er klar over at han ved å stå fram selv kan bli mål for slike trusler.