Mange har sikkert fått med seg Dagbladets nylige omtale av Islam Nets Fredskonferanse. Her kunne man lese at muslimene på denne såkalte fredskonferansen ønsket steining for utroskap. Det mest interessante er imidlertid å følge hvordan Fahad Qureshi fra Islam Net bygger opp argumentasjonen sin ved spørsmål som han stiller tilhørerne. Det er utrolig å få innblikk i Qureshis og de andre muslimenes tankegang.

Fahad Qureshi vil bevise at muslimene han snakker til er helt vanlige og slett ikke ekstreme muslimer. Han beviser at de oppfatter seg selv som mainstream, men samtidig uhyggelig ekstreme. I Dagbladets lille videosnutt får vi ikke høre Qureshis spørsmål forut for steining-spørsmålet.

Sekvensen begynner med at Fahad Qureshi vil forsikre seg om at hans publikum blir filmet, slik at han kan bevise at alle i salen er samstemte. Vi ser en sal fullsatt av mannlige muslimer, visstnok 1500 i tallet. Så innleder Qureshi med å beklage seg over at hver gang Islam Net har en konferanse eller en taler, så får de alltid rettet de samme anklagene mot seg. De får høre at denne personen støtter dødsstraff for homoseksuelle, dødsstraff for annen kriminalitet, at han er homofob, at han undertrykker kvinner osv. Det er det samme hele tiden, sier Quereshi, og bekrefter at alt dette er generelle synspunkter som alle muslimer tror på. Qureshi sier man ikke må tro at muslimer ikke tror på disse tingene fordi om muslimer ikke snakker høyt om dette i media.

Så kommer Qureshis lille, men svært interessante spørsmålsrunde. Her er spørsmålene som skal bevise at mainstream muslimer ikke er ekstreme.

Hvor mange av dere er normale muslimer, dere er ikke ektremister, ikke radikale, bare normale sunni-muslimer?

Quereshi kan fornøyd konstatere at bortimot alle i salen ved håndsopprekning viser at de betrakter seg som helt vanlige sunni-muslimer, og ikke ekstreme eller radikale på noen måte.
Neste spørsmål

Hvor mange av dere er enige i at menn og kvinner bør sitte separat?

Nok en gang enstemmighet fra salen

Hvor mange er enige om at straff beskrevet i Koranen og i Sunna – om det er dødsstraff eller steining for utroskap, uansett hva det er – om det er fra Allah og hans budbringer, så er det den beste straff overhodet mulig for menneskeheten, og den bør innføres i hele verden. Hvem er enig i dette?

Alle er enige.
Nå spør Qureshi retorisk om alle i salen er radikale ekstremister? Det konkluderes med at tilhørerne i salen er normale muslimer som går i vanlige sunni-moskeer. Qureshi undres på hva politikerne og media vil si nå? Han forstår åpenbart ikke hvor ekstreme disse synspunktene er for norske ører. Men det er med tristhet vi må konstatere at den usminkede ærligheten som Qureshi og hans meningsfeller viser, er en sannhet media og de fleste politikere vil fortsette å undertrykke.

Islam Nets opplysende spørsmålsrunde bør være ekstra interessant for Den norske kirkes biskop emeritus Gunnar Stålsett. Hans prosjekt «Religioner for fred» og hans uttalelser er tydeligvis ikke noe muslimene selv tror på. Stålsett tror islam i sitt innerste vesen er fredens religion.

Islam ønsker å være en fredens religion. Men det er ekstremister og fundamentalister som tegner profilen til Islam i dag.

Stålsett og hans meningsfeller i kirke, politikk og media bør delta på Islam Nets konferanser. Om ikke annet så kan de lære noe nytt om både denne «fredens religion» og sitt eget hykleri.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂