David Cameron blir utfordret av sine egne. Det konservative parlamentsmedlemmet Adam Afriyie sier at det britiske folket ikke stoler på David Camerons løfte om en EU-avstemning i 2017. Med støtte både fra egne Tory EU-skeptikere såvel som likesinnede fra Labour vil Afriyie presse igjennom en fremskyndelse av avstemningen via Underhuset om fem uker. Dette vil medføre at en EU-avstemning kan bli avholdt allerede i oktober til neste år.

Downing  Street gjorde det klart at statministeren vil nekte blankt å fremskynde datoen for EU-avstemning. I en kommentar fra hans kontor sier en talsmann: ‘We will not allow this amendment to be passed under any  circumstances. The PM will not let it stand.’

En seniorrådgiver for regjeringen la til: ‘This is a  deliberate attempt to sabotage the Prime Minister’s referendum plan. It is  simply not possible to renegotiate our membership of the EU in under 12 months.’ 

Windsor MP Adam Afriyie, som tidligere iår ble anklaget for å plotte et lederskifte i Tory-partiet, har til og med satt en dato han ønsker for EU-avstemningen neste år – 23.oktober – årsdagen for slaget om El Alamein, et vendepunkt i den 2.verdenskrig.

Adam Afriyie er self-made mangemillionær og har også blitt kalt Toryenes «Obama». Han mener Storbritannia bør kutte sine bånd til Brussel hvis ikke selvbestemmelsesrett på sentrale områder blir tilbakeført. Han hevder å ha bred støtte fra andre parlamentsmedlemmer fra både fra Tory og Labour.

article-2268862-172FD1DB000005DC-961_634x409

Han sier til the Mail on Sunday:

«I believe there should be an EU referendum before the next General Election.

«It’s in our national interest to resolve this issue as soon as possible to create the certainty and stability our country needs for the future. Only by setting an early date can we kick-start EU renegotiation talks and give the British people what they so clearly want – a say on our country’s future with Europe.

«That’s why [on Monday] I will be tabling an amendment to the European Union (Referendum) Bill to bring the date of the referendum forward to October 2014.

«The political establishment are naturally hesitant but we have nothing to fear by giving people a chance to have their say.»

(Se hele innlegget hans her.)

Hvis en avstemning blir avholdt til neste år vil Cameron sitte i klemma. Han vil høyst sannsynlig jobbe for et «ja til EU» og hvis det britiske folket sier nei kan han bli nødt til å gå av. Da må Toryene velge ny leder bare syv måneder før Parlamentsvalget i mai 2015.

Daily Mail  The Telegraph  Sky News

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.