Nytt

Rachid Dati, tidligere justisminister under Sarkozy, nestleder for partiet UMP og medlem av EU-parlamentet, gir helhjertet støtte til David Camerons ønske om et reformert EU. Hun sier forestillingen om en europeisk superstat er frikoblet fra realitetene, at motstanden vokser, selv i Brussel, og at tanken om et folkenes Europa, vekker bred gjenklang.

Dati roste Cameron for å være en modig mann som turte å si høyt det mange tenkte:

 «Today, a man in Europe has been bold enough to stand alone in calling for a different Europe. That man is David Cameron.

«Though at times isolated and shunned, he has stood his ground and today’s conference offers proof of this: this idea, this wonderful idea of a people’s Europe, has started to gain momentum across Europe – even in Brussels. Quite an accomplishment.

«The referendum David Cameron has suggested to the British people is a first brave step in this direction. I was one of the few French politicians to welcome this proposition, for which I was, as you can imagine, criticised. But I have not changed my mind: for anyone who is aware of what British people want, this referendum is quite simply logical.»

Britene har vært opptatt av den frie bevegeligheten av mennesker innen EU og retten til trygder på linje med fastboende. I bunnen ligger en konflikt med Brussel i synet på nasjonal suverenitet. Cameron ønsker å ta tilbake mer selvbestemmelse. Signalene fra EU-kommisjonen har vært totalt avvisende og brysk.

Dati introduserte et annet element: arbeidsinnvandring som utkonkurrerer innfødte arbeidssøkende.

 «Another reform which I support, and I want to insist on this point, concerns the limitation of free movement of workers. This brave proposition made by David Cameron created a real outcry both in my home country France and in Brussels. But let me tell you that the outcry came from the elite which has no difficulty to find a job, and does not suffer the consequences of competition from a less costly workforce coming from eastern Europe.»

Men den mest interessante vinkelen på både Cameron og Datis utspill er at de handler fordi de er presst fra høyre. Hvis ikke Cameron reagerer vil han tape stemmer til UKIP og Nigel Farage. Hvis ikke UMP er lydhør for grasrotas bekymringer vil de miste stemmer til Front National og Marine le Pen.

UKIP og FN dikter nå politikken til mainstream-partiene på høyresiden. Det forandrer det politiske landskapet. Hvis Brussel og de EU-lojale svarer med å avvise alle forslag om reformer, vil de stille partier som UMP og Toryene i et dilemma: egne velgere eller Brussel. Utfallet er ikke så vanskelig å spå.

 

http://www.theguardian.com/politics/2014/jan/16/rachida-dati-david-cameron-eu-referendum