Igjen har David Cameron møtt velgerne i en direktesending av Question Time. Det ble nok en grilling av statsministeren. En fra publikum mente at Cameron var en «21st century Neville Chamberlain». Dette reagerte en lettere såret statsminister på. Han synes han har mer til felles med Winston Churchill:

At my office I sit two yards away from cabinet room where Winston Churchill decided in May to fight on against Hitler. The best and greatest decision perhaps anyone has made in our country. He didn’t want to be alone. He wanted to be fighting with the French, the Poles and the others. But he didn’t quit. He didn’t quit on democracy, he didn’t quit on freedom.

«We want to fight for those things today. You can’t win if you’re not in the room.»

Neville Chamberlain

David Cameron ville ikke sammenliknes med Neville Chamberlain.

Men igjen var det innvandringen som var hovedfokus. Cameron insisterte på at innvandringen ville synke ettersom de europeiske landene vil komme seg ovenpå igjen. Som om problemet har vært en horde med arbeidsledige grekere. Cameron sa også at kontroll over innvandringen er en «ongoing process», og la til «the more we can do the better». Det ble vagt. Han greide ikke å argumentere imot at en grei løsning på innvandringsproblemet som de EU-åpne grensene medfører – vil være å gå ut av EU.

På spørsmål om Tyrkias søknad om medlemsskap i EU så ville han ikke si annet enn at det ikke ville være aktuelt før om 30-40 år.

‘Will you veto the accession of Turkey into the EU?’

Cameron svarte: ‘I don’t think it’s going to happen for decades, so as far as I’m concerned the question doesn’t arise.

‘I think this is the biggest red herring in this whole referendum debate. I can’t find a single expert anywhere in the country or in Europe who thinks that Turkey’s going to join the EU in the next three decades.’

David Cameron sa at forhandlingene gikk så tregt at med denne farten så vil Tyrkia bli EU-medlem i år 3000. Han ville ikke svare på om Storbritannia ville nedlegge veto. Han sa at Storbritannia var «positiv» til Tyrkia fordi «vi vil at det skal være et mer vestlig land». Men han innrømmet at det ikke går så bra om dagen.

David Cameron

Tyrkia vil visst ikke bli som oss allikevel. Søren og. Det var ikke med i planen. Hm, hva ville Churchill ha sagt om Tyrkia…?

Cameron kommenterte også selvfølgelig mordet på Jo Cox. Det er flere fra Remain som har pekt på plakaten til Nigel Farage. De vil gi ham skylden og sier at det er slike plakater som bidro til at Jo Cox ble myrdet. Finansminister George Osborne sa blant annet:

«There are perfectly legitimate concerns about migration, concerns that are felt in every Western democracy in the world. But I think there is a difference between addressing those concerns in a reasonable way and whipping up concerns, whipping up division, making baseless assertions that millions of people are going to come into the country in the next couple of years from Turkey, saying that dead bodies are going to wash up on the beaches of Kent, or indeed putting up that disgusting and vile poster that Nigel Farage did, which had echoes of literature used in the 1930s.»

Cameron var forsiktigere. Han sa at tonen i debatten var «passionate», men at plakaten til Ukip var feil.

«I’ll be frank, I think there have been moments like the Nigel Farage poster which are just wrong. … It is an attempt to frighten people, to scare them, to divide them.»

Farage

Nigel Farage forsvarer plakaten og sier at den gir et godt innblikk i hva som egentlig foregår.

‘I think I have been a politician who has been a victim of it, to be honest with you. When you challenge the establishment in this country, they come after you, they call you all sorts of things. We saw the Chancellor a few minutes ago – despite the fact that overnight he talked about turning down the rhetoric – doing the same thing again.’

Spurt om han hadde ønsket at han ikke hadde avduket plakaten, svarte Farage:

‘I wish an innocent Member of Parliament hadn’t been gunned down on the street. That’s the point, and frankly had that not happened, I don’t think we would have had the kind of row that we’ve had over it.’

Mordet på Jo Cox har, som ventet, gjort seg utslag på meningsmålingene for folkeavstemningen. Det forspranget som Leave hadde, er nå borte.

3571D70500000578-0-The_Brexit_vote_is_in_the_balance_with_polls_showing_the_country-a-4_1466358003579

Også hos bookmakerne har oddsene for Leave steget:

Brexit graf1

De fleste hadde allerede bestemt seg for hva de vil stemme. Men prosentandelen av de usikre er så høy at det er denne som blir utslagsgivende.

Det var ingen som ble overbevist om å stemme Leave da Jo Cox ble brutalt drept.

Daily Mail    The Telegraph

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂