I Sverige anmeldes 60.000 tapte pass. I året. Det er ingen krav om bevis til den som melder tapet. Man har krav på nytt pass, uten omkostning, hvor mange ganger det skal være. 20 pass til samme person forekommer.

Svenske pass er blant de mest anvendte blant menneskesmuglere.

De senaste åren har antalet svenska pass som anmälts som stulna eller borttappade ökat kraftigt. Från drygt 45 700 2008 till årets prognos på över 60 000.
– I människosmugglingsärenden förekommer ofta svenska pass som rapporterats stulna eller borttappade, säger Bengt Hellgren vid gränspolisen på Arlanda. Vi har flera fall i veckan.

Från olika håll i Europa har polisen fått rapporter om att man avslöjat att svenska pass är inblandade i människosmuggling. Faktum är att svenska pass är bland de vanligaste bland människosmugglare. Förklaringen är att den svenska lagstiftningen runt förlorade pass är bland de liberalaste i Europa.

Pass en rättighet

– Alla svenska medborgare har rätt att ha ett pass och att alltid få det förnyat om man förlorat det – oavsett hur många gånger man förlorat det, säger Sören Clerton, chef för centrala gränskontrollen på Rikspolisstyrelsen, och fortsätter:
– Men det är klart att det inte är vanliga slarviga medborgare som anmäler att man tappat bort passet 20 gånger, tillägger han

Polisen har flera exempel på personer som på kort tid tagit ut många pass – upp till 20 stycken. Något man kan göra utan att frågor ställs. Någon rätt att kalla en sådan person till förhör har inte polisen:
– Nej, då måste det finnas fler skäl och misstankar, säger Sören Clerton. Bara många borttappade pass räcker inte.

 

http://www.svt.se/nyheter/sverige/60-000-svenska-pass-tappas-bort-i-ar