Jeg sidder her med 2 kg forlagshistorie i hænderne. Nationernes velstand er udkommet i ny og komplet dansk oversættelse, hvilket er første gang nogensinde, siden værket blev udsendt på engelsk under det amerikanske forår i 1776 og siden gik sin sejrsgang over den vestlige verden med det chokerende budskab, at det er arbejde med henblik på varefrembringelse, der frembringer samfundsmæssig velstand og fremgang, ikke byttehandel, held, klima, toldmure, monopoler, en stor stat, erhvervspolitik, særettigheder eller overførselsøkonomi. Men arbejde, slet og ret.

 

Og det er sådan set stadig chokerende. Bare spørg Fattig-Carina og Dovne-Robert.

Hvad Gyldendal eller andre burde have gjort for længst, gør det lille, men dynamiske Informations Forlag med en ildhu, som man kun kan beundre dem for: Sørger for at væsentlige filosofiske værker som f.eks. Smith, Hobbes, Hume og Schopenhauer stadig kan læses på et mundret dansk, hvor selv elever fra 9.z burde kunne være med.

Det ville måske være for meget at uddele Adam Smiths på flere måder klassiske værk som klassesæt i folkeskolen, men hvorfor ikke?

De to bind er en slags bibel i den forstand, at dens fem dele kan læses som evangelier til overordnet forståelse og diskussion af, hvilke små dagligdags mirakler, udbud og efterspørgsel kan udrette i alle nationer, der regner sig for at høre blandt de civiliserede.

Hvis al filosofi er fodnoter til Platon, og al sociologi er fodnoter til Max Weber, er al moderne økonomi fodnoter til Adam Smith, der for øvrigt både var en original sociolog og en habil filosof.

Moralfilosof, rettelig. Som Per Stig Møller var en af de første i en nyere dansk sammenhæng til at fremhæve i sin bog om Den naturlige orden(1996), var Adam Smith ikke alene optaget af markedsøkonomiens materielle årsager, dynamik, fordele og begrænsninger. Han var ligeledes optaget af markedsøkonomien som moralsk motor og adfærdsregulator.

Jeg skrev lidt om emnet for præcis to år siden her, og det holder måske stadig.

I hvert fald mener jeg, at det må være tydeligt for enhver, at Adam Smith bestemt ikke var en lalleglad kapitalist, som ville overlade alt og alle til relativistisk liberalisme, men politisk og kulturelt set var ganske konservativ – selv i sin samtid – og tog det for givet, at den sociale orden går forud for den politiske orden.

Hvilket bl.a. betyder, at det ikke er nok at oprette institutioner, lave love og indføre demokrati. Der skal være noget at fylde i formerne og juraen. Ellers bliver de til Potemkinkulisser eller despotier.

I skrivende stund har jeg ikke haft tid til at læse med i den nye danske oversættelse, men navnet Claus Bratt Østergaard borger normalt for kvaliteten, og udgivelsen er en fest i sig selv i et iøjnefaldende orange-sort design, som jeg bilder mig ind, at selv den lidt forsigtige universitetsprofessor ville have bifaldet i dag, hvis han fra sin grav i Edinburgh kunne høre, hvor meget tiden i dag skriger på hans analyser, dømmekraft og gode råd.

 

omslag.smith

Adam Smith: Nationernes velstand. En undersøgelse af dens væsen og årsager. Oversat, kommenteret og præsenteret af Claus Bratt Østergaard, 2 bind, 960 sider, hardback, 700 kr., Informations Forlag.

Læs forordet gratis her.

 

 

 

http://blogs.jp.dk/frontalt/2013/06/06/kapitalens-evangelier/