Sakset/Fra hofta

En dag sveipet jeg innom Aftenpostens nettsider hvor avisen selv hadde linket til nettsiden RadikalPortal.no. Nysgjerrig fulgte jeg linken og leste jeg gjennom et par artikler. En merkelig følelse av deja-vu kom over meg – jeg hadde oppdaget en tidskapsel fra 1980-tallet.

Det korte besøket ble en lengre, selsom tur på museum.

Det er en mengde artikler inne på RadikalPortal, skrevet av et bredt utvalg av skribenter. Artiklene ligger et stykke fra mitt verdisyn, men er stort sett er godt skrevet og leserne har mulighet til å kommentere. Til stor forskjell fra Document.no har imidlertid RadikalPortal.no knapt noen aktivitet på kommentarsiden. Med få unntak har hver eneste artikkel til felles at de lokker frem “0 kommentarer, 0 reaksjoner” fra leserne.

For å være en nettside som kaller seg RadikalPortal så er det veldig lite som er radikalt med de artiklene som skrives. Stort sett så er meningene så til de grader preget av uforanderlighet at nesten hver eneste artikkel er som å åpne min gamle skolebok i samfunnskunnskap eller historie fra 1980-tallet. Tekstene er annerledes, men lyden i ordene er så lik at jeg nesten kjenner lukten av bokstøvet i nesen. Tema som “overnasjonal motstandskamp”, “ufornuftig kapitalisme” og “det var bedre under Tito”, vitner om en mangel på samfunnsmessig oppdatering som er helt sjokkerende. Legg merke til at jeg ikke kritiserer det sosialistiske grunnsynet deres, å være sosialist er et helt greit politisk ståsted.

Det er bare at måten det kommer til uttrykk på er så til de grader åreforkalket. Hvis RadikalPortal hadde en motpart på høyresiden så ville artiklene der handlet om “fordelene ved gullstandarden”, “storviltjakt i Afrika” eller “monopolkapitalismens fortreffelighet”. Ting som dette har høyresiden sluttet å diskutere for mannsaldre siden, muligens vil venstresiden en dag følge etter.

Er det så noen gode råd å komme med for skribentene på RadikalPortal? De kan ta noen tips fra de få artiklene som handler om ting som er samfunnsrelevant i 2013 og som i noen grad genererer kommentarer. Øystein Middelthun skriver om opphavsrettigheter, et stort tema som definitivt trenger en revisjon og kan trenge et sosialistisk standpunkt. Marielle Leraand skriver om prostitusjon og sosialisme så kommentarene hagler inn. Lars Gaupset våger å støtte den franske intervensjonen i Mali. Det lar seg med andre ord gjøre.

Eller så kan RadikalPortal.no fortsette i gammel stil – diskutere borgerlønn med henvisning til eksperimenter i en by i Canada mens borgerlønn i praksis allerede er innført på Grønland i Oslo. Eller syte og klage over “mangelen på solidaritet”, “sosialisme eller døden” eller toppunktet av ufrivillig morsomhet: oppfordre til boikott av et eller annet.

“En annen verden er mulig”. Muligens riktig – men RadikalPortal kan starte med å publisere artikler som genererer mer enn “0 kommentarer – 0 reaksjoner”.