Sakset/Fra hofta

Mange spør seg hvorfor NRK og de største avisene unnlater å ta opp noen av de viktige sakene som Finansavisen har offentliggjort i sin flere uker lange artikkelserie over de overraskende høye langsiktige kostnadene ved masseinnvandringen.

Eller rettere sagt: Folk spør seg hvordan de eventuelt prøver å bortforklare den politiske skjevheten i sin egen dekning ved å forsvare en beslutning som ikke kan forsvares.

Apropos denne unnlatelsessynden er det fra NRK-hold både i privat og halvoffentlig sammenheng blitt sagt at man der på huset helst ikke bare vil referere andres nyheter, men at de foretrekker å produsere dem selv. En Document-leser som har bedt flere medier om forklaring på tausheten, forteller sågar at dette er blitt nesten ordrett bekreftet i en e-post fra Kyrre Nakkim i NRK Nyheter.

Hvis man trodde på svaret, og forøvrig ikke visste bedre, kunne undringen ha opphørt med det. I lys av den senere tids oppmerksomhet omkring den etiske standarden sentralt hos NRK Nyheter, er problemet bare at man der starter dagen med minus ti tusen kredibilitetspoeng, en saldo som langsomt kan bringes opp nærmere null i løpet av lang tids møysommelig arbeid.

Ergo undersøker man ved behov saken selv: Er det sant at NRK ikke refererer andres saker? NRK Alltid Nyheter hadde ved dags dato, den 19. mai 2013, en nyhetssending klokken 12:00 med de følgende sakene:

  • Nord-Korea har skutt opp noen raketter, melder Russia Today.
  • Den svenske avisen Expressen foreslår å legge ned sametinget dertillands.
  • Den norske debatten om romfolket er sørgelig, sier Jagland til NRK.
  • Myndighetene fastslår at mobilstråling ikke er skadelig, skriver Stavanger Aftenblad.
  • En 18-åring med fersk førerkort er tatt i 181 km/t på E6, står det i politiloggen.

Selvfølgelig er det ikke sant. Tre-fire av fem saker er referater. Enhver kan finne tallrike eksempler. NRK har, i likhet med enhver annen nyhetsorganisasjon på planeten, alltid referert andres saker, og de kommer alltid til å fortsette å gjøre det. Noe annet ville da også være komplett irrasjonelt, mye mer enn å kjøre to halvfulle fly samtidig langs samme rute. Noen er gode på det ene, andre er gode på det annet. Man har da en viss arbeidsdeling. Dette er så opplagt at man kan lure på hvorfor flere NRK-folk sier noe så himmelropende usant. For de slipper ikke unna med det.

Spesielt interessant er det at den himmelropende usannheten også sies å bli avlevert av Kyrre Nakkim. For hvem andre var det som hos NRK refererte til TV2-saken om Bård Hoksruds sprell i Riga?

Hoksrud sier til TV 2 at han er forberedt på at saken vil få store konsekvenser for ham. Det er en spådom Nakkim deler.

– Hans politiske fremtid er ødelagt etter denne saken. Politisk sett er han død som en sild, sier han.

Det skal nevnes at Nakkim senere erkjente at han tok feil i sin spådom. Men det endrer ikke en tøddel på at han brukte en sak produsert av noen andre fordi han mente den var viktig nok, til tross for at både han selv og kolleger av ham sier at denslags helst ikke skal skje. Når Finansavisen dokumenterer bortenfor enhver rimelig tvil at masseinnvandringen er statsfinansiell galskap, er det derimot ikke viktig nok til å ta opp i egne sendinger.

Den prioriteringen, og forsøket på å late som man ikke bruker andres saker, forteller i grunnen alt man trenger å vite om ukulturen sentralt i NRK Nyheter.

Siden undertegnede ikke er biskop, ville det aldri falle meg inn å oppfordre til sivil ulydighet som masseboikott av innbetalingen av TV-avgiften som er med å finansiere NRK. Men enhver som hverken vil bedra eller bedras, burde spørre seg om det kan være etisk riktig å være innehaver av lisenspliktig mottaksutstyr for fjernsynssignaler.