Nytt

Den slovakiske nasjonalbank ga etter og fjernet korset og glorien på de to nasjonalhelgenene Kyrillos og Methodios. EUs krav til religiøs nøytralitet provoserer slovakere. De to helgenene ga dem styrke til å bære kommunismens jernåk. Nå utraderes de av EU.

Det sto opprinnelig et kors i drakten til evangelistene, og de var utstyrt med glorier.

Slovakiets nationalbank udgiver mønten i anledning af 1150-året for de græske helgenbrødre Cyril og Methodius’ ankomst til blandt andet Slovakiet, som var en del af det daværende storrige Stormähren. Flere unavngivne medlemslande i EU har bedt Slovakiet om at fjerne de to kors på helgenbrødrenes tøj samt glorierne rundt om deres hoveder – et krav, som landet efterkommer. Kravet vækker både bekymring og kritik hos den katolske kirke i Slovakiet.

”Det er manglende respekt for vores traditioner og historie. Under vores totalitære fortid har vi kæmpet for anerkendelsen af betydningen af Cyril og Methodius for vores historie. Nu bliver det forbudt igen at have kors og glorie i statslige symboler, blot fordi der er nogen, der mener, at hele EU skal være sekulær,” siger en talsmand for foreningen af biskopper i Slovakiet og opfordrer de slovakiske myndigheder til at protestere imod Europa-Komissionens beslutning.

Et slovakisk medlem af Europa-Parlamentet, kristendemokraten Anna Zaborska, mener ligeledes, at man dermed censurerer Slovakiets historie.

”Cyril og Methodius gav vores forfædre værdier, som fortsat binder Europa sammen. At fjerne kors og glorier svarer til at fjerne korset fra Sankt Martins Katedral i Bratislava og forlange, at den bliver kaldt Martins Katedral,” siger hun til den europæiske nyhedsside EurActiv.

Slovakiets nationalbank forsvarer beslutningen med, at mønten stadig forener de statslige og kristne symboler, da det slovakiske dobbeltkors – som er landets statssymbol – sidder for enden af Methodius’ vandrestok.

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/488642:Kirke—tro–EU-fjerner-kors-fra-slovakisk-moent