Kommentar

En anekdote. En historie om en filleting. Noen linjer i pressen. Men hør bare: I anledning 1150-årsjubileet for helgenene Kyrillos og Methodios ankomst til det som skulle bli deres hjemland, bestemte slovakiske myndigheter seg for å utgi en 2-euro minnemynt. Motivet var selvfølgelig av de to slaviske  apostlene. Men nei. EU-kommisjonen motsatte seg det og krevde at «enkelte detaljer» ved motivet ble slettet. Hvilke? Det har du kanskje skjønt? Ikke? Selvfølgelig er det snakk om helgenenes glorier og korset på klærne deres!
Våre byråkrater i Brüssel – som vi til slutt kommer til å hate, hvis vi ikke gjør det allerede – forklarer at det dreier seg om «prinsippet om religiøs nøytralitet.» De påberoper seg et vagt europeisk regelverk som gir dem rett til å foreta seg slikt dersom de står overfor et «design som kan føre til negative reaksjoner blant innbyggerne.» Den slovakiske sentralbanken måtte bøye av. Myntene som ble lagt ut for salg måtte være uten disse «detaljene» som vekker slikt anstøt i Brussel og blant idiotene – og nå er jeg forsiktig i mitt ordvalg – i de forskjellige landene, inkludert vårt eget, som har vedtatt en slik lov.

Slapp av, sier du kanskje, det finnes verre ting enn dette. Det er ikke noe å lage slikt vesen av. Du har muligens rett, men jeg har aldeles ikke tenkt å slappe av. Jeg husker hvordan slovakiske troende i tiden før murens fall, før kommunismens sammenbrudd, risikerte livet for å spre lærdommen til disse to helgenene. Vi bør friske opp minnene til vårer blyant-pushere, blekksmørere, og kontorrotter i Brussel og Paris som har glemt dette eller er fullstendig uvitende om det. Det er åpenbart at de skammer seg noe fryktelig over hva de er, over vår historie og de verdiene som har holdt det gamle kontinentet oppe! Måtte de dra dit peppern gror, som Jean-Luc Mélenchon ville ha sagt det.

Faktisk brakte våre to helgener, Kyrillos og Methodios, ikke bare Jesu ord til slaverne. De laget også et alfabet som ble til det kyrilliske alfabetet. Bare for å ha nevnt det …

* Robert Ménard er journalist og grunnlegger av Reporters Without Borders. Det har lansert portalen Boulevard Voltaire.

 
Bruxelles : haro sur les auréoles et les croix!

Nettavisen E24 har laget sin egen sak og funnet frem til slovakiske kilder:

 

Den slovakiske sentralbanken skriver i en pressemelding at de går med på å gjøre nødvendige justeringer for å gjøre mynten akseptabel for bruk i hele eurosonen.

Religionsnøytralitet

Nettstedet The Slovak Spectator refererer til en uttalelse fra EU-kommisjonen som slår fast at det er nødvendig å fjerne de religiøse symbolene for å overholde bestemmelsen om religionsnøytralitet i EUs charter om fundamentale rettigheter.

Det skal være Frankrike og Hellas som har protestert på designet til mynten. Mynter som lages i enkeltstater blir automatisk gyldig betalingsmiddel i hele eurosonen.

Derfor kan andre stater protestere på design som de mener ikke er akseptable.

Godkjenner endret design

Den slovakiske sentralbanken aksepterer å gjøre endringer for å «opprettholde prinsippet om religiøst mangfold, slik det er påkrevd i EUs charter om fundamentale rettigheter.

EUs ministerråd skal nå ha godkjent det oppdaterte designet, justert for de kristne symbolene.