I hvilken utstrekning tiggere rundt omkring i Europa har bakmenn, har i noen grad vært omdiskutert. At fenomenet forekommer synes klart, blant annet fordi politiet i Milano for en tid siden med skjulte kameraers hjelp avslørte en bande som under vold og trusler organiserte krøplinger til å tigge, for selv å innkassere mesteparten av pengene.

Nå kan det se ut som om lignende virksomhet er oppdaget i Norge.

Politiet i Stavanger tror at flere fattige rumenske statsborgere ble lokket til Norge under påskudd av at de skulle jobbe. I stedet skal de ha blitt tvunget til å tigge. De fikk ikke beholde pengene selv, heller ikke til mat. Det viser en rettskjennelse fra Stavanger tingrett.

Menneskehandelsaken som er i ferd med å bli rullet opp av politiet i Stavanger, startet i begynnelsen av uken. Da ble en 31 år gammel mann pågrepet og arrestert, siktet for medvirkning til menneskehandel. Han ble to dager senere fremstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett i frykt for at han ville rømme landet.

 

NRK Rogaland: – Ble tvunget til å tigge