Nytt

NRK Østfold rapporterer at væpnet politi i går pågrep en 28 år gammel beboer ved et asylmottak i Våler kommune (som skal få enda ett mottak), etter å ha mottatt opplysninger om at vedkommende hadde truet en ansatt på mottaket med kniv.

Det ble avklart at mannen ikke hadde truet noen med kniven. Han hadde derimot vært i klammeri med en annen beboer og hadde i tillegg knust et vindu.

– Den pågrepne vil trolig bli bøtelagt for forholdet.

Som vanlig er det mest fascinerende ved reportasjen ordvalgene, vinklingen og knappheten — altså det som ikke sies og dermed gir opphav til spørsmål hos leseren.

Hvorfor fikk politiet melding om at det var en kniv inne i bildet dersom det viste seg at ingen ble truet med et slikt redskap? Var det fantasien hos den som slo alarm som var løpt løpsk? Eller hadde bråkmakeren viftet med kniven uten å gå til direkte angrep før eller etter at klammeriet fant sted eller ruten ble knust?

Hvorfor skal den som lager kvalm, forårsaker politiutrykning og driver skadeverk på offentlig eiendom bare «trolig» bøtelegges? Betyr det at episoden ikke får noen konsekvenser for vedkommende, f.eks. at asylsøknaden avslås?

Og apropos det, hvorfor får vi ikke vite om dette var en asylsøker, altså en person som ber om beskyttelse i et annet land i egenskap av å være forfulgt, og dermed forventes ikke å være aggressiv selv, og forøvrig opptre slik det sømmer seg en som ber om en kjempetjeneste?

En «beboer» på et mottak kan etterhvert like gjerne bety en person med avslag som ikke er reist ennå, så det er av interesse å vite om samfunnet betaler for politiutrykninger fordi det ikke har en tilfredsstillende utlendingeforvaltning — noe den ville ha vært dersom utviste ble utvist.

Og hvis det spørsmålet vedrørende sømmeligheten fremkaller latterbyger helt nede fra mageregionen, kunne noen snart begynne å problematisere at vi tillater økonomisk motivert innvandring på massiv skala av personer med egenskaper vi ikke ønsker, under dekke av humanitær innstilling i ulekkert samspill med verdenshav av juks og løgn?

 

– Truet ansatte på asylmottak