EU-domstolen i Luxembourg har avvist en klage fra lederen i det britiske partiet UKIP, Nigel Farage, som fikk inndratt ei månedslønn på 3.000 euro av ledelsen i Europa-parlamentet etter å ha beskrevet EU-president Herman Van Rompuy som en person med karisma på linje med ei våt vaskefille.

Det var etter at Van Rompuy i 2010 var blitt utnevnt til EU-president, at Farage kom med sin beskrivelse av presidenten, der det også inngikk en karakteristikk av utseendet til Van Rompuy. Farage sa at presidenten ser ut som en underordnet bankansatt og at han kom fra  det Farage kalte et ikke-land, Belgia.

Karakteristikken av Van Rompuy ble gitt da Farage etterlyste kvalifikasjonene til den nyvalgte presidenten, og spurte hvem han var. For det visste man ikke i parlamentet, ifølge Farage. ”Jeg beklager, jeg ønsker ikke å være uforskammet, men i virkeligheten har du en karisma som ei våt vaskefille og et utseende som en underordnet bank-klerk”, var den ordrette uttalelsen fra Farage i den berømte seansen i Europa-parlamentet.

Ordstyrer i Europa-parlamentet, Jerzy Buzek, oppfordret Farage til å be Van Rompuy om unnskyldning, men det nektet UKIP-lederen, med henvisning til ytringsfriheten for medlemmene av parlamentet. De eneste Farage i ettertid har bedt om unnskyldning, er bankansatte i underordnede stillinger verden over.

I den opphetede debatten i parlamentet vinteren 2010 viste motstandere av Farage til at  ytringsfriheten i parlamentet ikke gjelder personlige fornærmelser og karakteristikker. Til det svarte Farage at han selv og hans parti i det samme parlamentet var blitt kalt fascister, at han var blitt sammenlignet med Hitler da UKIP støttet nei-siden i den irske folkeavstemningen om  Lisboa-avtalen. Parlamentsmedlem Daniel Cohn-Bendit, den gamle røde revolusjonære, men nåværende medlem av miljøpartiet De grønne, hadde dessuten i et innlegg i parlamentet betegnet Farage som evneveik, uten at det ble påtalt av ledelsen i parlamentet.

EU-domstolen begrunner avvisningen av klagen fra Farage med at den ble sendt inn for seint.

Forskjellige utgaver av videoen med den berømte Van Rompuy-karakteristikken er blitt svært populære og er sett av over en million personer på Youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=lqovTGjYjM4

 

YouTube – Videos from this email

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.