Nytt

Omreisende kriminelle skaper problemer for både bedrifter og privatpersoner.

E24 skriver om omfattende kobbertryverier i Norge.

Skyhøye priser på kobber fører til en kraftig økning i innbrudd hos norske gjenvinningsanlegg. Ifølge Kripos er det profesjonelle bander fra hele Øst-Europa som står bak.

– Vi ser en økende tendens i Norge når det gjelder metall- og kobbertyverier. Basert på politiets tall, er det hittil i år registrert 94 metall- og kobbertyverier, sier Anne Bye Sandal, kommunikasjonssjef i Kripos, til E24.

Statistikken viser at bandene reiser rundt i landet på jakten etter de verdifulle metallbitene.

– Tyveriene fordeler seg over 23 politidistrikter. Til sammenligning var det totalt 114 tyverier i 2011 og 62 hendelser i 2009, sier hun.

————————-

– Vi ser at det hovedsakelig er serbere, litauere og bulgarer som stjeler kobber. Tyverier begått av disse gruppene er profesjonelt utført, forteller Sandal i Kripos.

Sommeren er kjent som høysesong for innbruddsbander fra Øst-Europa, det er noe gjenvinningstasjonene også merker:

– Vi skal være forsiktige med å stigmatisere, vi har opplevd at det også er nordmenn som gjør innbrudd, men det er ingen tvil om at det er en overrepresentasjon av personer med østeuropeisk bakgrunn, sier Lorentzen.

Kripos bekrefter at gjerningspersonene også er etniske norske, samtidig som de utenlandske stammer fra land som Romania, Serbia, Litauen og Bulgaria

I Hamar Arbeiderblad skrives det om hvordan Ford Mondeo er et bilmerke som ribbes for diverse utstyr. Flere har blitt rammet av denne kriminaliteten flere ganger.

En Mondeo-bande «herjer» parkeringsplassene i Hamars tettest befolkete boligområde.
Flere eiere av Fords populære familiebil har den siste tiden opplevd at bilen mangler vitale deler.
For noen har det til og med skjedd to ganger.

Matter og hengerfeste
Eirin og Bjarte Rom er Mondeo-eiere på Furubergjordet i Hamar.
To ganger er bilen deres blitt rundstjålet for deler.

– Første gangen det skjedde, hadde de vært inne i bilen og tatt med seg alle gummimattene på golvet.

Eirin Rom synes det er smått utrolig at akkurat det kan være noe å stjele.
Men borte ble det.

– ——–

Titusener
Familien har fått dekket mye av tyveriene på forsikringen sin, men totalt med alt som er blitt stjålet og arbeid med å montere ny støtfanger på bilverkstedet snakker vi om kostnader i størrelsesorden rundt 20.000 kroner.

– Støtfangeren kostet oss 2.000 kroner i egenandel, men i tillegg kommer all den tiden man må bruke på det. Det tar tid å få anmeldt det, få bilen på verksted og slike ting. Dessuten blir en nesten litt stresset for at det skal skje noe enda en gang, sier Eirin Rom.

Hytteinnbrudd er en gjenganger i nyhetene i Hedmark. Mange blir rammet.

Mye tyder på at en bande er på ferde i Trysil.

Det er kommet melding om fem nye hytteinnbrudd i Trysil.

Like over midnatt til lørdag kom meldingen om to hytteinnbrudd i Mosetra hyttegrend. Det var uvisst hva som var stjålet.

Ni nye innbrudd

Klokken 11.20 viste det seg at de to hytteeierne ikke var alene om å bli invadert. I det samme området kom meldingen om ytterligere fire hytteinnbrudd, ifølge politiets operasjonssentral.

Nå er altså ytterligere fem tilfeller bekreftet.