Nytt

Oslo Freedom Forum handler om menneskerettigheter ute i en verden som er hard, mye hardere enn vi kan forestille oss.

Men nå har vi noe å sammenligne med, en begivenhet som river/bryter alle våre forestillinger om hva ett menneske kan utføre av ondskap.

Kanskje det er det som gjør at Oslo Freedom Forum i år feels different?

Eller noe kan ha begynt i fjor, da undertegnede gikk glipp av konferansen.

Konferansen har funnet en form. Innslagene sitter bedre. Eller er det «vi» som har kommet noe nærmere verden?

Noe er nytt. Thor Halvorssen har fått med seg flere kjente politikere, særlig fra Høyre, og nærlingslivstopper som Ole Sunde fra Color Line, en av sponsorene.

Forsøkene på å diskreditere OFF har slått feil, selv om man forsøker også i år. Klassekampen har to sider med negativ vinkel fra Latinamerikagruppene, men det er typisk at de må varme opp gammel lapskaus.

Klassekampen har et vemmelig angrep på Thor Halvorssen. Det er blitt vane. Men noe er annerledes i år: Man kan se at de ikke har noen sak lenger. Det eneste de har å fare med er gammelt nytt.

Det er en klok investering av Civita å «investere» i OFF, for det er Norge som får noe her.

Norge vil gradvis måtte ta inn over seg at det ikke bare er opp til oss å definere hva som er ytringsfrihet, antisemittisme, hvem som undertrykker, brutale sannheter om regimer som det ikke passer å henge ut.

Kunnskap er farlig, det river ting med seg, og mye av det som ble sagt fra scenen i dag satte tankene i sving.

På en amerikansk-drevet konferanse er det civility. Det tekniske nivået og service er hyggelig, men ikke det viktigste. Det er civility, courtesy, den høflighet som amerikanere bringer med seg, åpenhet. Mennesker fra hele verden tas imot og er velkomne med den største selvfølgelighet. Det er fint å se. Dette handler ikke om å vise at nordmenn er best. Vi har noe å lære.

Ved siden av meg hilser Mazyar Keshvari fra Fremskrittspartiet på Louiza Louhibi. Det er nye ansikter som profilerer seg i kraft av seg selv.

Det gir styrke også til innfødte som har problemer med å slippe til.

Den politiske kontrollen vil glippe i det øyeblikk vi tør å åpne opp for verden, i en positiv forstand. Det er på høy tid. Slik kan Thor Halvorssen bidra til å endre det offentlige klimaet i Norge.

Jeg tror det kommer på riktig tid.

Noe er forandret etter 22/7.

Vi vurderer alle mennesker på sine egne premisser. Lar de få en sjanse. Lar de snakke fritt.