Nytt

Endringene i Egypt gjør at nasjonalistiske og sjåvinistiske følelser lett kommer i sving. Arrestasjonen av en egyptisk advokat for smugling i Saudi-Arabia har mobilisert anti-saudiarabiske stemninger.

Ahmed el-Gizawi ble arrestert 17. april, anklaget for å ha smuglet forbudte antidepressiva. Han er dømt til pisking.

Halvannen million egyptere arbeider i Saudi-Arabia og deres kummerlige kår er velkjent i Egypt. Arrestasjonen av Gizawi var derfor som å trykke på en knapp.

Men det ligger noen lite sympatiske følelser og skulper: den saudi-arabiske ambassaden i Kairo ble sprayet med David-stjerne og «Israel». Saudi-Arabia ses på som en løpegutt for USA. Men som en saudi-arabisk redaktør i London skrev: Egypterne greier for tiden bare å si nei: nei til bistand fra USA, nei til gassalg til Israel, nei til lån fra Pengefondet. En slik holdning har ikke Egypt råd til.

Er det et land Egypt burde holde seg inne med så er det Saudi-Arabia. En nasjonalistisk bølge kan få konsekvenser for egyptiske arbeidere. Det burde være innlysende. Da Yasser Arafat støtte Saddam Hussein under første Golf-krig, ble palestinerne kastet ut av Kuwait. Slike utvisninger er en benyttet metode i Midtøsten.

Egypt er dessuten avhengig av inntektene. Halvannen million arbeidere som sendes hjem kan senke hvilken som helst økonomi. Egypt er allerede på randen.

Egypt’s Brotherhood attempts to calm S. Arabia spat