Nytt

Etter nylige uttalelser fra såvel kilder i Vatikanet som Fidel Castros datter Alina, er det på velinformert katolsk hold nå kommet fart i spekulasjonene om at den cubanske revolusjonshøvdingen, som forlot presidentembedet i 2008, skal være i ferd med å konvertere til katolisismen på sine siste dager.

I den grad det er mulig å tale om kommunistisk ikonoklasti, måtte det i så fall passe dersom den tidligere så militante ateisten — som ble ekskommunisert av pave Johannes XXIII i 1962 for sin statsateisme — vender om i siste liten.

En fjær i hatten for den jevnaldrende pave Benedikt XVI, som ventes å besøke Cuba i forbindelse med en reise til Mellom-Amerika slutten av mars, ville det også være. Inntil videre er det kun planlagt å avlegge Castro en høflighetsvisitt, og ikke noe møte av samme format som pave Johannes Paul II fikk i 1998, da diktatoren uventet la vekk uniformen til fordel for jakke og slips, selv om Vatikanet ikke helt vil utelukke noe slikt.

I en artikkel kalt «Castros siste fristelse» i La Repubblica siterer Marco Ansaldo datteren:

I den siste har han nærmet seg religionen. Han har gjenoppdaget Jesus ansikt til ansikt med døden. Det overrasker meg ikke, for pappa ble oppdratt av jesuittene. Jeg vet ikke om jeg vil si at han er redd for å dø, men jeg er sikker på at han i øyeblikket er mer opptatt av sin sjels skjebne enn av Cubas fremtid.

En anonym høytstående kilde i Vatikanet uttaler følgende til journalisten:

Fidel har ikke flere krefter igjen. Han står ved slutten. […] Vi vet godt at han i den siste tiden har nærmet seg Gud og religionen. […] Døden skremmer alle. Hvis Fidel vil si noe om det til paven, vil hans hellighet være rede til å lytte til ham. Men dette er ting han også kan fortelle til den unge presten som besøker ham og står ham nær.

 

L’ultima tentazione di Castro