Nytt

I Oslo er det sterk mistanke om at hjemmetjenesten blir holdt under oppsikt av kriminelle. Formålet er å kartlegge hvor forsvarsløse eldre bor. Nå ber man ansatte i hjemmetjenesten om å være spesielt oppmerksomme på mistenkelige hendelser, samt at bilene de kjører bør være nøytrale.

ALNA: En hjelpepleier fra Furuset hjemmetjeneste i Bydel Alna opplevde 10. oktober 2011 å bli forfulgt av en mann i bil i cirka en time mens hun var ute og utførte oppdrag hos tre pasienter i hjemmesykepleien.

Mannen kjørte en Saab sedan av brun farge, var glattbarbert eller skallet og kjørte med GPS på. Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune sier i et skriv til alle Oslos bydeler at:

«…det var grunn til bekymring for om mannens hensikt var å kartlegge hvor brukerne av hjemmetjenesten bor…».

– Vær ekstra varsom

Pleie- og omsorgssjef i Oslo kommune, Eva Waaler, sier de ansatte i bydelenes hjemmetjenester må være ekstra oppmerksomme på ting som virker mistenksomt. Hun stiller også spørsmål om det er en god idé at enkelte av hjemmetjenestene kjører rundt i biler som er merket med navn.

– Det kan være smart å ikke ha navn på bilene. Det kan tenkes at noen med vonde hensikter vet om det, og følger etter de, sier Waaler.

Pleie- og omsorgssjef i Oslo kommune, Eva Waaler er ukjent med slike episoder. Hun har aldri hørt om slike hendelser.

Omsorgssjefen sier hun aldri har hørt om hendelser som dette før.

Ansatt i hjemmetjenesten Monica Vartdal har en helt annen virkelighetsoppfatning enn omsorgssjefen. Hun forteller om flere slike episoder, også i andre bydeler.

De ansatte, representert av enhetsleder Monika Vartdal i hjemmetjenesten i Bydel Alna, er opprørt over slike episoder, som virker til å stadig blir vanligere. Tidligere har også kriminelle utgitt seg for å være fra Hjelp 24, for å komme seg inn hos eldre.

– Klart det er ubehagelig for de ansatte å bli forfulgt. Det har vært flere slike episoder tidligere, både her og i andre bydeler, sier Vartdal.

http://dittoslo.no/lokalavisengroruddalen/nyheter-groruddalen/kriminelle-kartlegger-forsvarslose-eldre-1.6724783