Nytt

Lisa Abramowicz, Generalsekreterare i Svensk Israel-Information, har klaget Vibeke Løkkebergs film Gazas tårer inn for Granskningsnemnden til SVT.

 

Gazas tårer ble vist på SVT 20. desember. Abramowicz mener den bryter med retningslinjene for public service-kringkasting. Hun mener filmen bryter med allmenne journalistiske prinsipper om fairness.

Filmen er så ensidig at den burde vært balansert av en annen film, eller et annet program, mener hun i en artikkel i Newsmill.se

SVTs dokumentarredaksjon forsvarte seg med at det er en anti-krigsfilm. Men det er den ikke, slår Abramowicz fast.

 

Men filmen har inget antikrigstema utan har egentligen bara ett budskap: «Judarna är barnamördare».

Det vill säga att judar medvetet och avsiktligt gått in i Gaza för att mörda barn och för att skapa så mycket förödelse och lidande som möjligt för just dem. Jag använder ordet judar, för att det är vad som sägs gång på gång i filmen «yahoud»(arabiska för judar), något som SVT av någon outgrundlig anledning översätter som «Israel» och «israeler». Man undrar varför?

Kriget förklaras inte, inte heller ges någon bakgrund eller hur civila, inklusive barn har det i södra Israel, år ut och år in med stor andel (över hälften) som lider av post-traumatisk stress, eftersom raketer skjuts mot södra Israel nästan dagligen, fortfarande. Inte heller omtalas hur Hamas försatte sina egna civila «in harm’s way» genom att attackera/beskjuta Israel från avskjutningsramper inne på tättbebyggda civila bostadsområden.

 

Dokumentärchefen på SVT kom med bisarra påståenden i samband med kritik mot filmvisningen:
«Bakgrund kan också ges på många olika sätt. Den fasansfulla förföljelsen av judar under 1900-talet är något som vi konstant återkommer till. Senast 4/12 visade vi filmen – ”Läkarnas krig'».

Skulle SVT säga något liknande om t ex romer? Om SVT skulle visa en film om romers tjuvaktighet och allmänna opålitlighet, skulle filmvisningen försvaras med att påpeka att man nyligen har visat en film om att även romer drabbades av nazismens förföljelser och massmord? Goddag Yxskaft!

……..

Det hör till saken att enligt uppgift är det bara två västerländska public service företag som köpt filmen och visat  «Gazas tårar», norska NRK och SVT. 

Man konstaterer at NRKs ensidighet i Midtøsten-dekningen blir lagt merke til. Det offisielle Norge begynner å få et rykte; Fra Gazas øyne med baksidetekst av Gahr Støre til Gazas tårer. Det er fullt samrøre mellom RV-legen Mads Gilbert, UD, NRK og Vibeke Løkkeberg.

Därför anmäler jag «Gazas tårar» till Granskningsnämnden