Kommentar

Redaksjonen vil ønske leserne en hjertelig god jul.

Julen er så mangt, kan være så mangt. Det må menneskene få lov til, det står dem fritt.

Men når redaktør for A-magasinet Kjersti Løken Stavrum skriver at – parafrasert – etter hvert som julen mister sitt kristne innhold, får den et budskap som alle i hele verden kan samles om, om nestekjærlighet, fred og fordragelighet, da kan og må vi si fra: Det står ikke til deg og Aftenposten å gi bort julens budskap!

Det er rent ut sagt en smule falskt. At julen skulle miste sitt kristne budskap, vil si at vi glemmer hvorfor julen feires, på flere plan: Barnet i krybben svinner eller blir ren montasje. Og på et dypere plan: Meningen med Jesu fødsel forties. Akkurat det er allerede merkbart, hvor selv prestene i kirken har vanskelig for å snakke om hva Jesu fødsel betød. Det forandret alt. Det forandret menneskenes liv.

Når A-magasinets redaktør skriver som hun gjør, er det – helt transparent – fordi Aftenposten ønsker en slik jul i mangfoldets tegn. Et pepperkakehus med halvmåne. Hvis man later som man ikke forstår reaksjonen, så er det ikke vårt problem. Det er en provokasjon. Forsøket på å tømme julen for kristen mening er et angrep på noe av essensen i vår kultur. Det er mulig det er godt ment; det hjelper ikke.

Stjernen sto over stallen. Der lå et lite barn. Det var en hendelse som forandret verden. Gud grep inn i verden. Man kan si det er vanskelig å forstå, å ta inn over seg. Det er det. Men man kan ikke si at det ikke er det det handler om. For det gjør det.

Alt begynner med fødselen, med Jomfru Maria og det lille barnet.

Kristus er begynnelsen og slutten. Det betyr ikke at vi forstår, tvert om, vi forstår ingenting. Men vi vet kursen, vi vet hva som er det sentrale, og det er det lille barnet i krybben.

God jul!

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-
-

Les også