Nytt

Rettspsykiaternes enstemmige konklusjon vil neppe bli utfordret. Den vil måtte endre vurderingen av 22/7, ikke minst forsøket på å lage en kobling mellom Anders Behring Breivik og alle han har sitert og dem som måtte mene noe tilsvarende. Saken går fra politikk til psykiatri.

Statsadvokat Svein Holden brukte uttrykket vrangforestillinger i psykiatrisk forstand, ikke en politisk. En viktig distinksjon. Medier og politikere har forsøkt å gjøre også konspirasjoner, forestillingen om Eurabia og kritikk av multikulturalisme til «vrangforestillinger».

Det skal bli interessant å se om medier og visse politikere tar seg dette ad notam, eller om de kommer til å fortsette kampanjen mot «meningsfeller» og forsøke å kompromittere dem.

Rettssaken skal likevel gå som «normalt», og Holden sa Breivik vil få anledning til å forklare seg i retten om sine beveggrunner, som i en vanlig rettssak.

Det vil unektelig bli en merkelig forestilling, hvis Breivik skal få lov til å si ting som at de etterlatte burde være takknemlige. Det var det han forsøkte å si da han ble fremstilt i retten 14. november, ifølge Aftenposten. Dommeren stanset ham.

Skal en syk mann kunne si slike ting i åpen rett? Trolig vil dommeren forsøke å begrense slike uttalelser så mye som mulig. Men det kan bli en underlig prosess.

 

Les også

-
-
-
-
-
-