Den 26. november 1942 klokken 14.55 la det tyske transportskipet Donau ut fra Akershuskaias utstikker 1 i Oslo. Ombord befant seg 532 norske jøder som skulle deporteres til Auschwitz.

Dette var den største av fire massetransporter av jøder fra Norge i løpet av noen måneder under den annen verdenskrig. Disse ble gjennomført i all stillhet etter at jødene var blitt arrestert av politiet med hirdens hjelp, og de fant sted uten at det ble nevnt i pressen.

Da Donau fire dager senere kom frem til Stettin, ble de samme dag transportert videre til Auschwitz med tog. De arbeidsføre mennene ble sendt i arbeidsleir, mens kvinnene, barna og de eldre ble sendt rett i gasskammeret.

I alt ble 767 jøder deportert fra Norge til tyske konsentrasjonsleirer; kun omlag 30 av dem overlevde. Mer enn en tredjedel av de norske jødene, herunder et stort antall hele familier, ble utryddet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂