Foto: Document

Vårt land meldte den 16. februar at det etter alt å dømme er begått hærverk mot minnesmerket over jødedeportasjonene fra Oslo den 26. november 1942. Den dagen la skipene Donau og Monte Rosa ut fra Oslo med kurs for Stettin. De fleste deporterte ble drept ved ankomst Auschwitz-Birkenau den 1. desember samme år.

PÅ en minneplakett står det følgende å lese:

Den 26. november 1942 ble 529 jøder ført om bord i skipet Donau og deportert til Auschwitz-Birkenau fra dette området. Den 25. februar 1943 ble ytterligere 158 jøder sendt fra Filipstadkaia med skipet Gotenland. Andre transporter brakte det totale antall deporterte jøder opp i 773. Av disse overlevde 35. Til sammen ble 230 familier utslettet.

Monumentet, som ble satt opp i 2000, er utført av den britiske skulptøren Antony Gormley (f.1950), og består av i alt åtte stoler – uten sete – av rustent jern, stilt opp i par eller enkeltvis. Ryggen på stolen lengst til høyre er brukket av, og slikt krever en betydelig arbeidsinnsats, og er knapt noen tilfeldighet. Restene er pakket inn, med beskjed om at stolen skal repareres.

Så vidt man kan se, er det hittil bare den kristne dagsavisen Vårt land som har omtalt dette.

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂