Nytt

Irshad Manji er ute med ny bok Allah, liberty and love og var innom Sverige, hvor hun ble intervjuet av Sakine Madon for Newsmill.se. Manji har noe menneskelig ved seg, en apell som bryter gjennom grenser. Hun er sterk i kommunikasjon.

For et par år siden møtte hun Tariq Ramadan til debatt på Litteraturhuset i Oslo, og det var ingen tvil om hvem som gikk av med seieren.

Efter de danska Muhammedkarikatyrerna har du sagt att västvärlden inte ska behandla muslimer som barn. Vad menar du med det?

Att ställa lägre krav på muslimer har ingenting med antirasism och likabehandling att göra. Det är precis tvärtom, och det behöver relativister och identitetspolitiker inse.

I din nya bok som du är aktuell med, Allah, liberty and love, uppmanar du såvitt jag förstår, muslimer att släppa grupptänkande och i stället tänka mer fritt och självständigt?

Om de väljer det! Människor är fria att välja, jag vill inte staka ut «den rätta vägen». Islam ska innehålla ett brett spektra av valmöjligheter, och olikheterna finns bland muslimer. Det gäller att locka fram dem. I boken kan man läsa om alla mina möten med muslimer och ickemuslimer runt om i världen. Jag betonar även att det är åsikter och värderingar som förenar oss människor. Jag nämner ett samtal i boken som illustrerar det. En man i Tjeckien sa till mig att «Jag är vit, heterosexuell och man. Ändå känner jag en stark gemenskap med dig».

Efter de danska Muhammedkarikatyrerna har du sagt att västvärlden inte ska behandla muslimer som barn. Vad menar du med det?

Att ställa lägre krav på muslimer har ingenting med antirasism och likabehandling att göra. Det är precis tvärtom, och det behöver relativister och identitetspolitiker inse.

I din nya bok som du är aktuell med, Allah, liberty and love, uppmanar du såvitt jag förstår, muslimer att släppa grupptänkande och i stället tänka mer fritt och självständigt?

Om de väljer det! Människor är fria att välja, jag vill inte staka ut «den rätta vägen». Islam ska innehålla ett brett spektra av valmöjligheter, och olikheterna finns bland muslimer. Det gäller att locka fram dem. I boken kan man läsa om alla mina möten med muslimer och ickemuslimer runt om i världen. Jag betonar även att det är åsikter och värderingar som förenar oss människor. Jag nämner ett samtal i boken som illustrerar det. En man i Tjeckien sa till mig att «Jag är vit, heterosexuell och man. Ändå känner jag en stark gemenskap med dig».

Stiller spørsmål:

Kjernen i Manjis budskap er jtihad – selvgransking, selvkritikk, åpenhet. Hun føler seg fri til å anvende denne frihet på alt og alle, det er noe av tilværelsens grunnvilkår.

Jag ifrågasätter mig själv ständigt. Det är också det som har gjort att jag stärkts i min tro. Jag är alltid beredd att ompröva mina tankar, om jag bara får tillräckligt bra motargument. Vi måste omdefiniera heder, som i sig är ett vackert ord och något vi bör bejaka. Men heder måste börja hos enskilda. Det är du som muslim som måste definiera din heder.

Din tidigare bok The trouble with islam laddades ner över två miljoner gånger på din hemsida. Varför är du så framgångsrik på nätet?

Unga muslimer hungrar efter frihet. Jag vill hjälpa dem genom att förklara hur de kan kombinera tro och frihet. Jag har samlat ihop ett gäng rådgivare, eftersom jag inte hinner ta itu med alla frågor jag får, som hjälper till att svara på frågor och funderingar. Den verksamheten kommer förmodligen att växa. Man ska samtidigt ha klart för sig att kulturella förändringar tar tid. För tre generationer sedan skulle man ha skrattat åt tanken på att USA skulle ha en afroamerikansk president. I dag är det en självklarhet, men det har tagit sin tid.

hele intervjuet:

”Jag stängdes av från Koranskolan när jag ställde jobbiga frågor”

Les også

-
-
-
-
-