Gjesteskribent

Fredagens massemord i og udenfor den norske hovedstad får den øvrige nyhedsstrøm til at virke fuldstændig irrelevant. Når sådan noget sker, går ens mentale ur i stå, mens de alt for virkelige detaljer tikker ind på skærmen, og man – iblandet den spontane og i mit tilfælde vedvarende lammelse – forsøger at skabe en slags mening i galskaben.

For vist er der mening, kalkuleret, ondskabsfuld mening i forbrydelsen, og vist er der tale om terror i den forstand, at udåden ser ud til at være politisk-ideologisk motiveret. Det er derfor ikke blot en massakre, nordmændene har været vidner til. Det er en massakre vendt mod selve den politiske orden i vores demokratiske naboland og må følgelig forstås som en væbnet, revolutionær handling, en terrorhandling.

Ikke at den har en kinamands chance for at lykkes. Morderen, hvis navn jeg ikke engang har lyst til at skrive, kende eller huske, skader sin sag mere, end han nogensinde vil være i nærheden af at forstå, og skulle andre i det ekstremistiske højreradikale miljø i Skandinavien lade sig inspirere til noget tilsvarende, vil de forhåbentlig blive stoppet i tide og få deres straf, som i mine øjne burde være uden for kategori, dvs. med døden til følge.

At morderen ser sig selv som tempelridder eller korsridder kaster skam over begge begreber. I sit manifest henviser han ligeledes til en række navngivne politikere og debattører. Forskellen på morderen og dem er meget enkel, og forstår man ikke denne elementære skelnen, forstår man ikke forskellen på ord og handling, politik og mord, magt og vold. Og så forstår man i grunden ikke ret meget om sin omverden.

Morderens handling er hinsides ord. Han er på et eller andet tidspunkt, jeg er ikke sikker på hvornår, entreret en skinverden, hvor ord slet ikke slår til, ja, hvor ordene bliver en fjende, hvor målet klassisk nok helliger ethvert middel, og hvor selvopfattelsen nærmer sig den guddommelige hævner.

Morderens handling er ikke politik, men det modsatte af politik; det er mord, kalkuleret-ideologisk mord.

Morderens handling er heller ikke magt. Hans magt er på lånt tid, han véd godt, han bliver taget. Som den tysk-amerikanske filosof Hannah Arendt har skrevet, er den ekstreme form for magt alle mod én, mens den ekstreme form for vold er én mod alle. Den norske morder er én mod alle og således skyldig i ekstrem vold; han er en voldsmand med visioner, forskruede, eventyrlige og dystopiske visioner og med en vilje til at føre dem ud i livet uanset prisen, fordi han anser sig for at være et redskab for noget større og indiskutabelt.

Denne morder er intelligent, men uden evne til at se sig selv udefra. Han er belæst, men det er ingen garanti for noget som helst at være belæst, slet ikke, hvis man samtidig er en skrupelløs og militant missionær. Denne cocktail af våben og vilje, forstand og selvforblindelse lader til at have promoveret den målrettethed, det har krævet at gøre dette barbari til virkelighed. Det er et barbari med menneskeligt ansigt og bør derfor heller ikke være os fremmed.

Vi har set det før, mest systematisk hos mennesker med langt mere magt end denne morder. Hos Mao, hos Lenin og andre massemordere. Fredag så vi det igen – i mindre målestok, men eksplosivt voldeligt, bestialsk og umenneskeligt menneskeligt.

 

Jalving skrev denne 25. juli, men den er fortsatt lesbar.

Jalving er en av Danmarks beste skribenter. Document takker for tillatelse til å gjengi hans artikler.