Presidenten for den tyrkiske organisasjonen IHH (Humanitarian Relief Foundation) som står sentralt i planleggingen av Gaza-konvoien – og flere ganger har blitt linket til terrorvirksomhet – sier rett ut at de er forberedt på å «ofre martyrer» for å bryte den israelske sjøblokaden av Gaza.

Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV), som skal delta i konvoien mot Israel, sier imidlertid at han ikke oppfatter organisasjonens uttalelse slik:

– Jeg oppfatter ikke at IHH ønsker et israelsk angrep eller at de ønsker martyrer. Det de sier er at motstanden mot Israel vil vokse hvis de angriper. Det viste jo også hendelsene for et år siden, sier Chaudhry.

Flere stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene Ap og SV har varslet at de vil delta på konvoien som skal gjøre et nytt forsøk på å bryte Israels sjøblokade av Gaza i juni.

Blant arrangørene er den omstridte tyrkiske organisasjonen IHH, som flere ganger har vært linket til terrorvirksomhet på grunn av den påståtte tilknytningen til Hamas og al-Qaida.

IHH fordømte nylig drapet på al-Qaida lederen Osama bin Laden som «amerikansk terrorisme», og flere land, som Nederland og Israel, har satt organisasjonen på sine terrorlister.

Ni mistet livet

I et ferskt intervju med den tyrkiske TV-kanalen Kanal 5 varsler organisasjonens president Bulent Yildirim at han er villig til å ofre livet til sine medlemmer for å bryte gjennom den israelske blokaden.

– Selv om vi ofrer martyrer for denne saken, vil vi stå på rettferdighetens side, sa Yildirim, ifølge den israelske nettavisen Ynettnews.

Åtte tyrkere og en amerikaner som deltok i den forrige konvoien ble drept da de angrep israelske soldater med kniver og slagvåpen ombord på skipet «Mavi Marmara» mai 2010.

Hendelsen førte til at Israel ble gjenstand for massiv kritikk, og IHH-presidenten understreker derfor at et israelsk angrep på den nye konvoien vil tjene den palestinske saken.

Visepresidenten i Stortinget vil hverken kommentere utenriksminister Jonas Gahr Støres advarsel om at stortingsrepresentantene risikerer å bli utnyttet av grupper med andre motiver enn dem selv eller hvorvidt han er komfortabel med å delta på en konvoi med en organisasjon som sier den er forberedt på å lide martyrdøden for å bryte den israelske blokaden.

Chaudry vil heller ikke kommentere det faktum at flere land karakteriserer IHH som en terroristorganisasjon, mens Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hadia Tajik bekrefter at hun ikke kan delta på Gaza-konvoien pga tidsproblemer.

VG: Gaza-aktivister forberedt på å dø som martyrer

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂