Tidligere statsminister Kåre Willoch skal til Midtøsten for å motta en hedersutmerkelse, et «palestinsk pass», fra det palestinske lederskapet på Vestbredden. Bystyremedlem for Høyre i Oslo Aamir Javed Sheikh er med på reisen, hvor Willoch skal møte representanter for det palestinske lederskapet på Vestbredden for å motta utmerkelsen for sitt engasjement for palestinernes sak:

Kåre Willoch har de siste årene vært blant de skarpeste kritikerne av Israels politikk overfor palestinerne. Willoch understreker at han er glad for å motta utmerkelsen fra Abbas.

– Slikt er alltid hyggelig. Det avgjørende er likevel å møte palestinerne og få førstehåndsinformasjon om hvordan de vurderer situasjonen, sier Willoch til VG Nett.

Yasser Najar, den palestinske ambassadøren til Norge, karakteriserer Willoch som en svært viktig støttespiller for palestinerne:

– Willoch er en innflytelsesrik person i Norge, som i mange år har jobbet for en palestinsk stat, og for fremgang i den fastlåste fredsprosessen. Derfor ønsker presidenten å gi han denne anerkjennelsen, sier Najar.

President Mahmoud Abbas vil også be den tidligere statsministeren om å formidle de palestinske synspunktene til Israels politiske ledere og «få dem til å forstå at en palestinsk stat er den eneste veien til fred».

Willoch støtter også den omstridte Gaza-konvoien. I forkant av konvoien har presidenten for den sentrale, tyrkiske medarrangøren IHH (Humanitarian Relief Foundation) – som flere ganger har blitt linket til terrorvirksomhet – sagt rett ut at arrangørene er forberedt på å “ofre martyrer” for å bryte den israelske sjøblokaden av Gaza. Norske stortingsrepresentanters varslede deltagelse har blitt møtt med kraftig kritikk, og flere fra Ap og SV, bla SV-representant Akhtar Chaudhry, har måttet trekke seg fra konvoien. Willoch mener imidlertid at kritikken mot stortingsrepresentantene er feil:

– Jeg kan ikke se at det er noe kritikkverdig i dette. Stortingsrepresentanter skal være meningsbærere. Da må deltakelse på en slik konvoi være noe vi respekterer, sier han.

Skuffet over Netanyahu

Willoch tar samtidig kraftig til motmæle mot statssekretær Espen Barth Eides uttalelser om at det ikke er noen humanitær krise i Gaza.

– Situasjonen for befolkningen i Gaza er fortsatt helt utilstrekkelig. At palestinerne klarer å opprettholde en viss levestandard ved hjelp av tunnelene betyr ikke at man skal slutte å legge press på Israel for å heve den inhumane og folkerettstridige blokaden, sier han.

VG: Willoch får palestinsk utmerkelse
Støtter stortingsrepresentantenes Gaza-aksjon

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂