I en felles uttalelse i forbindelse med møtet sier Israel og palestinerne at de er enige om å «deeskalere på bakken og forhindre mer vold».

Israel forplikter seg også til ikke å godkjenne nye bosetninger i okkuperte områder det neste halve året. De skal heller ikke diskutere nye bosetninger de fire kommende månedene.

Partene skal ha et nytt møte om en måned i Egypt.

Samtalene har funnet sted i Aqaba i Jordan og er de første av sitt slag på flere år, ifølge den statlige jordanske kringkasteren Al-Mamlaka.

Flere land deltok

Israel sendte statsministerens nasjonale sikkerhetsrådgivere og lederen for Israels sikkerhetstjeneste Shin Bet, Ronen Bar, til møtet. Fra de palestinske selvstyremyndighetene deltok etterretningssjef Majed Faraj og rådgivere president Mahmoud Abbas.

Også representanter fra Jordan, USA og Egypt deltok på møtet, som gikk bak lukkede dører.

I en uttalelse fra Jordan, USA og Egypt heter det at enigheten om deeskalere situasjonen er et framskritt.

Store uroligheter

En kilde i det jordanske statsapparatet sa at møtet hadde som mål å bygge tillit mellom Israel og palestinerne. Blant annet skulle de utsendte representantene diskutere sikkerhetstiltak og økonomiske tiltak i palestinske områder.

I en uttalelse fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas’ presidentkontor heter det at palestinerne skal «understreke behovet for å stoppe all israelsk unilateral handling». En israelsk kilde sier at møtet kom til etter anmodning fra USA.

Møtet fant sted i en tid med store uroligheter i regionen. Senest samme dag som møtet ble innledet, ble to israelere drept i et angrep på Vestbredden. Så langt i år har flere titalls palestinere blitt drept av israelske styrker.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.