Feature

 

Det spørsmålet stilte tysk tv til eieren av en kebab-sjappe, etter å ha vist ham forsiden av tyske Playboy med Sila Sahin.

– Jeg ville dræbe hende. Jeg mener det virkelig. Det passer ikke med min kultur, svarede forretningsindehaveren. Og det Islamiske Samfund i Tyskland har opfordret til en boykot af Sila, der har slået sit navn fast i Tyskland som en af hovedrolleindehaverne i en meget populær tv-komedieserie.

Saken handler om noe mer enn kropp. Den handler om muslimers rett til å kontrollere sine kvinner. Sahin er tyrkisk. Ergo mener muslimske menn at de har rett til å straffe henne. En må anta at Sahin har hatt et ønske om å demonstrere at hun bestemmer over sin kropp selv. Nakenhet er et direkte uttrykk, og den mest konkrete demonstrasjon av en slik eierett.

Det får mennene til å gå amok. Noe av det samme var synlig i Pakistan da modellen Veena Malik konfronterte en imam på tv. Hennes modige opptreden var tema i NRKs Ekko for en tid tilbake. NRK intervjuet muslimske gutter på gaten, og de likte slett ikke hennes frisinn. Shabana Rehman forsvarte henne og NRKs egen journalist Ansar Atta, men Usman Rana på telefon fra Lahore syntes ikke måten hun sang ut på tjente kvinnesaken.

Det kan tyde på at visse provoserende brudd og demonstrasjoner er nødvendige.

Raser over muslimsk nøgenmodel