Under en av de største ilandstigningene Lampedusa har sett, kom det tirsdag kveld hele 760 mennesker i en tjuefem meter lang fiskerbåt fra den libyske havnebyen Zuwarah til den lille italienske øya, som bare ligger litt over hundre kilometer fra det afrikanske kontinent.

Til forskjell fra tidligere, dreide det seg ikke om unge tunisiske menn, men for det meste mennesker hvis opprinnelse er syd for Sahara (Ghana, Nigeria, Sudan, Tsjad, Kongo), herunder også barn og gravide kvinner (en av disse fødte kort tid etterpå).

At disse har fått fri adgang til å dra gjennom Libya og legge ut fra en havn dertillands, kan tyde på at Ghadaffi har gjort alvor av sine trusler om å hevne militæroperasjonen vestmaktene har iverksatt mot ham, ved å la Europa oversvømmes av afrikanere.

Et italiensk fartøy vil om kort tid frakte de 760 fra Lampedusa, hvor situasjonen i mellomtiden var blitt mer normal, til det italienske fastlandet, hvor de sammen med 250 andre som var blitt igjen på øya vil bli innkvartert i de provisoriske leirene som er satt opp de siste ukene.

(Når det gjelder de økonomiske flyktningene til øya fra Tunisia, blir disse for tiden repatriert, og togtrafikken mellom Italia og Frankrike går igjen som normalt.)