Kommentar

En nederlandsk historiker ved universitetet i Hongkong, Frank Dikötter, har som den første fått tilgang til det kinesiske kommunistpartiets arkiver. Der har han funnet ut at Det store spranget som formann Mao trodde skulle gjøre Kina til industrinasjon i et byks, kostet 45 millioner livet, på fire år.

Den annen verdenskrig kostet 55 millioner livet. Tallet 45 millioner er så høyst at det forblir et tall.

Det skriver den hollandske historiker Frank Dikötter i sin seneste bog, “Mao’s Great Famine” – på dansk “Maos store hungersnød” – og betegner planen som en af “de værste katastrofer, verden nogensinde har oplevet”.

Det skriver The Independent i dag.

Førte til kannibalisme
Frank Dikötter har som en af de første historikere fået lov til at dykke ned i det kinesiske kommunistpartis arkiver, som delvist blev åbnet for fire år siden.

Her fandt han ud af, at kommunistpartiets katastrofale økonomiske plan, der blev indledt i 1958 og som varede indtil 1961, var langt mere omfattende end først antaget.

Omkring hvert tredje hjem i Kina blev ødelagt, da materialerne skulle laves om til gødning. Samtidig blev landet ramt af en omfattende hungersnød, som ifølge bogen medførte kannibalisme og som fik folk til at spise mudder for at få næring.

Blev betragtet som cifre
Ifølge de nye oplysninger betragtede kommunistpartiet bønderne rundt om i det folkerige land som “cifre”, og selv den mindste lovovertrædelse blev straffet hårdt.

Samtidig nægtede Mao Zedong at i anerkende, at landet var hårdt ramt af hungersnød. Derfor fortsatte han med at eksportere råvarer til udlandet, til trods for at millioner af kinesere døde af sult.

Mao var 30 procent dårlig
Selv om det kommunistiske parti har taget afstand fra flere af Mao Zedongs beslutninger, bliver han stadigvæk betegnet som “70 procent god og 30 procent dårlig”. Og hvor Kulturrevolutionen den dag i dag bliver husket i Kina, har man ifølge Frank Dikötter forsøgt at lægge låg på “Det Store Spring Fremad”.

Frank Dikötter, der til dagligt underviser på University of Hong Kong, har nu kastet sig over de dokumenter, der findes i arkiverne fra årene 1944 til 1957, hvor kommunistpartiet kom til magten.

Man undres hvor lenge det skal gå for europeiske og norske maoister erkjenner dybden i Maos forbrytelser. Man har mottatt dem med skuldertrekk, eller viftet dem vekk. Kanskje for å slippe et moralsk oppgjør. Mange tidligere maoister sitter i gode stillinger i medier og kulturlivet.

Det manglede oppgjøret har gjort det lettere for dem å fortsette å være tendensiøs og forutinntatt i sitt arbeid, men nå på en akseptert måte. Det er det offisielle samfunnet som har kommet maoistene i møte. Ellers ville den skjeve dekning av feks. USA og Israel vært avslørt for lenge siden.

Ny bog: Mao myrdede 45 millioner