Sakset/Fra hofta

Noen vil sikkert spørre: Hva menes med at også sannhet kan være farlig og må bli handled with care? Fordi den som forstår eller ser sannhet, dvs. sammenhenger, også forstår hvordan sannhet virker, og det kan noen ganger være eksplosivt.

Det er mulig å bruke all den undertrykte informasjonen i dagens samfunn til å hausse opp en stemning.

Etablerte medier forstår ikke at kommentarfelt og blogger reflekterer det de selv undertrykker. Jo mer de sletter, jo mer løgnaktige kommentarer de skriver, jo flere tendensiøse nyhetssaker, jo mer øker temperaturen i det virtuelle rom. Det er pretty basic.

Det er der jeg mener spørsmål om ansvar kommer inn. Den som er edru nok til å forstå dynamikken, må vurdere virkemidlene og måten ting sies på.

Det vil feks. si: Ikke bruk de etablerte mediene og politikere som målestokk. Ikke bruk «du- også» – unnskyldningen: hvis establishment er tendensiøs, har the underdog rett til å ta igjen i usminket beskrivelse og ordvalg.

Man risikerer da å gå i samme grav som venstresiden og godhetsregimet: Med Gud på vår side. Fordi vi representerer the underdog har vi rett til å flerre, snerre og lange ut. Og vi har mye i koggeret: det florerer av saker vi kan skyte tilbake.

Det var slik Lars Sigurd Sunnanå, Odd Karstein Tveit og Sidsel Wold begynte. De skulle bare, de ville bare. Som Tomm Kristiansen sa: alltid the underdog.

Mimesis

Dette er en negasjon av motstanderen. Det er et omvendt speilbilde, men det er likefullt et speilbilde.

Det finnes en helt spesiell form for retorikk som inviterer til en slik negasjon. Det er en måte å binde opp samtalen på. Tilsynelatende motstandere snakker samme språk.

En sannhet med omtanke betyr også dette: hvilken sammenheng inngår «jeg» i.

Som red. sier jeg klart og tydelig fra: Document.no kommer ikke til å gå inn i noen samtale som ønsker et oppgjør, først verbalt og til sist fysisk, med noen. Et slikt ønske er enten et uttrykk for impotens, eller forføring.

Dagens kamp er for alvorlig til det.

Et hvert forsøk på å vekke Europas gamle demoner til live, kan kun ende med katastrofe.

Dagens flerkulturelle ideologi kan også det.

Man må stole på folks samvittighet. Våre metoder må reflektere våre mål.

Vi må stole på at folk forstår mer enn de sier. Det gjør de som regel. Det er ikke omvendelse vi snakker om, men å sette i gang en prosess. Folk må selv forstå hva som står på spill.

Hvis vi skal vinne denne kampen må vi vise i praksis hva det handler om.

Franz Kafka sa en gang at han visste ikke om Gud eksisterte, men han trodde det var et stort øre som hørte alt som blir sagt.

Menneskene er utrustet med en indre vekt, som vet å veie det som går inn.

Vestlig kultur handler om å bevare den kulturen som gir næring til en slik balansering. Derfor er kultur livsviktig.

Det kan være at denne kulturen blir presset, at den får dårligere kår, at det blir få som holder fast ved den. Men desto viktigere blir det å holde fast.

Jeg tror mange har forstått dette. De holder fast. Derfor er kunsten så viktig, og diktene.

La oss holde fast.

Les også

-
-
-