Amerikanske myndigheter introduserer et nytt sikkerhetssystem for reisende med fly til USA. Informasjon av objektiv og subjetiv karakter vil bli satt sammen for å avsløre personer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. En del av informasjon vil bli delt med flyselskap og myndigheter i andre land, slik at risikopersoner kan stanses før de går om bord.

Bakgrunnen for de nye tiltakene er hendelsen 2. juledag, da nigerianske Farouk Abdul Mutallab nesten lykkes å sprenge et passasjerfly over Detroit. Det viste seg at Mutallab var i systemet, men informasjonen var ikke «satt sammen», den eksisterte som løse tråder.

USA reagerte med innføre kroppsvisitering og kroppsscanning, og spesiell screening av passasjerer fra 14 land, de fleste av dem muslimske.

The system to be announced Friday replaces the mandatory screening — including full-body pat downs — that was hastily set up in January. Citizens of Afghanistan, Algeria, Lebanon, Libya, Iraq, Nigeria, Pakistan, Saudi Arabia, Somalia, Yemen, Cuba, Iran, Sudan and Syria have also been subjected to extra checks of their carry-on baggage before boarding planes for the United States.

USA har et system for screening av passasjerer, kalt Passenger Name Record. Det er informasjonskrav USA stiller til land som vil fly til USA: foruten navn og passnummer er det personkarakteristika, betalingsmåter, hotellbestilling, spesifisert flymeny, reisefølge, og ikke minst reisehistorie. Disse dataene overføres til amerikansk tollvesen minst 48 timer før takeoff. Men det er tollvesenet som avgjør om det er personer som er sikkerhetsrisiko.

Nå utvides informasjonsinnsamlingen, den gjelder både objektive fakta: som hvor personen er fra, og personlige data. Man kan definere nærmere hva som får et rødt flagg til å heises: disse parametrene kan være gjenstand for vurdering.

Administrasjonen benekter at dette innebærer «profiling» eller det enda mer belastede ordet «racial profiling», men det ligger i sakens natur at man må gå etter personopplysninger og objektive data som religion og opprinnelsesland, får å få en match som er verdifull.

Men med det nye systemet blir kontrollen mer usynlig. Den foregår før vedkommende setter seg på flyet.

Security Checks on Flights to U.S. to Be Revamped

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂