Mohyeldeen Mohammad har fått mye oppmerksomhet for sine uttalelser om 9/11 og homofile. Han går på Medina-universitetet i Saudi-Arabia. Der går det flere norske, blant annet Arshad Ali Mubarak som er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger.

Også faren, Ali Mubarak, sitter i bystyret for Arbeiderpartiet. Far og sønn har stått frem i avisene og fortalt om sitt politiske engasjement. De gjorde seg bemerket rikspolitisk ved sitt forslag om å tørrlegge Stavanger sentrum for alkohol.

Ett år senere har Stavanger Aftenblad et intervju med Arshad: han var vært på hajj – pilgrimsferd til Mekka med kameraten Kamran Sheikh. Tittelen er – utilsiktet – megetsigende: Mekka ga mersmak for pilegrimer

På slutten av artikkelen står det:

De vil gjerne inspirere andre unge muslimer til å reise til Mekka. Selv ble de så grepet at de ønsker seg tilbake til Saudi-Arabia. Begge har nå søkt om opptak til arabiskstudiene ved Medina Islamic University. Der får utlendinger studere gratis.

Oversikten fra universitet over innrullerte studenter for året 2009/2010, viser at Arshad Ali Mubarak og Kamran Sheikh går der, sammen med Mohyeleen Mohammad.

Mohyeldeen Mohammad har vært fremstilt som noe av en freak av norske medier. Men han er altså ikke alene. Tilsynelatende velintegrerte bystyrerepresentanter for Arbeiderpartiet kan bli så religiøse at de begynner på religiøse studier i Saudi-Arabia.

Gåten ligger nærmere enn vi liker å tro, og den er stor.