Nytt

Bildet er tatt i mai i fjor og viser troende som går rundt kaba, sentrum i hovedmoskeen i Mekka. Det året var det anslagsvis 19 millioner muslimer som dro til Saudi-Arabia på den lille pilegrimsreisen umra. Koronaviruset stanset det gamle ritualet, men fra november vil utenlandske pilegrimer få reise dit igjen. Arkivfoto: AP Photo / Amr Nabil / NTB

De muslimske helligdommene i Mekka og Medina åpnes gradvis for pilegrimer igjen. En ny app skal sørge for at ikke for mange oppsøker moskeene samtidig.

Pilegrimsreisene har som andre reiser blitt hindret på grunn av koronapandemien.

Men fra 4. oktober vil saudiere og utlendinger som oppholder seg i landet få reise til Mekka på umra, opplyser en kilde i innenriksdepartementet til det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået. Umra er den «lille» pilegrimsreisen som kan foretas når som helst på året, til forskjell fra hajj, som knyttes til en høytid.

Det blir satt et tak på 6.000 pilegrimer per dag i al-Haram-moskeen, der helligdommen Kaba ligger. Fra 18. oktober skal antallet økes til 15.000. Da vil også bønnene i Profetens moské i Medina gjenopptas. Fra 1. november vil utenlandske muslimer få reise på besøk til Mekka.

Myndighetene utvikler en egen app der pilegrimene kan registrere seg og booke tid for å besøke helligdommene. Der vil de også finne smittevernreglene de må følge.

De siste ukene er det registrert stadig færre smittetilfeller i Saudi-Arabia. Mandag var det rapportert 552 nye tilfeller. Det høyeste antall tilfeller var 17. juni, da det ble rapportert om 4.919 tilfeller, ifølge Worldometer.

 

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.