Myndighetene i Saudi-Arabia sier at ansvaret ikke påhviler dem efterat mer enn 1100 pilegrimer har strøket med i varmen under ørkensolen.

– Folk vurderte ikke risikoen

– Staten sviktet ikke, dødsfallene skyldes en feil fra folk som ikke vurderte risikoen, sier en saudisk embedsmann til AFP i en offisiell reaksjon på de høye dødstallene.

Ifølge AFPs kalkyler er 1119 mennesker omkommet og mer enn halvparten av dem er egyptere.

Det blir fort varmt under ørkensolen. Videoklipp fra Telegram

Steining av djevelen

Embedsmannen som fremstår anonymt, la til at saudiske myndigheter har bekreftet 577 dødsfall lørdag og søndag, de to travleste dagene av «hajj» som pågikk fra 14. til 19. juni 2024: Først på lørdag da pilegrimene samlet seg til mange timers bønn under den saudiske sol, og søndag da de deltok i muslimenes rituelle «steining av djevelen».

– Dette foregikk under vanskelige værforhold og høye temperaturer, sier embedsmannen som la til at anslaget på 577 ikke dekket hele hajj, som offisielt ble avsluttet på onsdag.

Kaba i Mekka 

Hajj er en rituell pilegrimsreise til steinbygningen Kaba i Mekka som muslimer forventes å foreta minst én gang i livet.

Ifølge saudiske myndigheter har minst 1,8 millioner pilegrimer deltatt iår. 1,6 millioner kom fra andre land, først og fremst Egypt. Antallet uregistrerte anslås til rundt 400.000.

Islams forfalne hus og vår grusomme naivitet

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.