Sakset/Fra hofta

– Muslimdemonstranter sensurert av Facebook, hojer journalist Kadafi Zaman, Anja Tho Gunnersen og Kjell Persen i TV2. Gruppen «Vis avsky mot karikaturene mot vår profet» er blitt fjernet fra Facebook, og gruppeansvarlig og medarrangør av dagens demonstrasjon, Qasim Ali, skjønner overhodet ikke hva det kan komme av:

– Jeg er overrasket og forstår det ikke, sier en av arrangørene av fredagens demonstrasjon til TV 2.

Arrangørene bak karikaturdemonstrasjonen som skal finne sted fredag ettermiddag på Universitetsplassen har i flere dager mobilisert på det sosiale nettstedet Facebook, i gruppen «Vis avsky mot karikaturene mot vår profet».

Torsdag talte denne gruppen over 2000 medlemmer, men de som forsøkte å komme seg inn på siden fredag, opplevde å bli sendt til Facebooks hjemmeside istedet.

En av arrangørene bak fredagens demonstrasjon, den unge norskpakistaneren Qasim Ali, sier til TV 2 at det ikke er de som har slettet siden, og at de nå forsøker å få svar fra Facebook på hvorfor de blir sensurert.

– Jeg er overrasket, og forstår ikke dette. Det finnes langt verre grupper på Facebook enn vår. Vi prøver nå å kontakte Facebook for å få et svar på hvorfor siden er slettet, sier Qasim Ali.

Hvis Ali er overrasket, så kan han umulig ha lest innholdet på sin egen side. Det har til gjengjeld jeg, og når herr Ali etter sigende opplever krenkelser som så skrekkelig at han arrangerer en demonstrasjon mot Dagbladet, er det mye som taler for at han burde demonstrert mot sin egen Facebook-gruppe i samme slengen.

Innholdet på den aktuelle siden var så grovt og fløt over av det som ikke kan karakteriseres som noe annet enn rasisme mot etniske nordmenn, hat mot det norske samfunnet generelt og oppfordringer til vold mot samme – for ikke å nevne alle lenkene til jihadist-sider; per definisjon nettsider av ekstremt voldelig karakter – at svært mange muslimske gruppemedlemmer først forsøkte å gå i rette med de til dels groteske postene som ble publisert på siden og å appellere til de ansvarlige om å ordne opp i egne rekker, for deretter å melde seg ut og opprette gruppen Vis avsky mot karikaturene, men på rett måte!.

Da undertegnede var inne på nettsiden i begynnelsen av uken lå der allerede flere innlegg fra lesere som skrev at de hadde rapportert gruppen for deres hatefulle ytringer, rasisme og oppfordringer til vold til Facebook-administrasjonen. At gruppen fortsatt hadde over 2000 medlemmer på torsdag er bekymringsfullt, og dersom Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) beholdt den nå beryktede Muhammed-grisen på nettsiden sin for å røyke ut muslimske ekstremister – slik en annen Facebook-bruker konspiratorisk har foreslått – så fikk de antagelig mer enn nok å boltre seg med i Alis og Bhattis gruppe.

Så nei, Zaman, Gunnersen og Persen: «muslimdemonstrantene» er ikke blitt utsatt for sensur av Facebook – de har blitt fjernet på grunn av åpenbare brudd på Facebooks reglement, slik en hver annen gruppe som fremmer hatefulle ytringer, rasisme og oppfordringer til vold regelmessig blir.

Men det høres selvfølgelig langt flottere ut med sensurerte demonstranter enn det mer sannferdige Muslimdemonstranters hat, rasisme og voldsoppfordringer brøt med Facebooks reglement. Ikke minst fordi en slik overskrift jo ville gjort det i overkant vrient å frembringe noe som kan minne om sympati for de ulykkelige mobbeofrene i den aktuelle gruppen – hvilket ville vært ytterst trist for den tilsynelatende følsomme Qasim Ali og hans hatefulle gruppemedlemmer. Da er det godt å vite at TV2 stiller opp som en venn i nøden.

Kan vi regne med at Zamans, Gunnersens og Persens neste overskrift blir «White pride-demonstranter sensurert av Facebook», fulgt av vesle Adolfs overraskede og uforstående bortforklaringer?

Den som lever får se.