Amerikanske Freedom House har kommet med sine nye oversikt over verdiindeksen for verdens land, og den er ikke god. For første gang siden 1995 har utviklingen vært negativ, skriver Jyllands-Posten.

Forestillingen om, at verden som sådan i en jævn proces ville bevæge sig frem mod samlet set at blive mere fri og demokratisk, blev endnu engang forstyrret, da Freedom House i går offentliggjorde sin årlige rapport.

For fjerde år i træk er det ikke fremskridt, men tilbageskridt, som fylder mest i rapporten fra den amerikanske vagthund, som inddeler alle verdens lande i frie, delvist frie og ufrie.

De hårde kendsgerninger er, at friheden i 2009 var på retur i 40 lande, og at antallet af demokratiske lande, som baserer sig på frie valg, er det laveste siden 1995. Tallene understreger, at de vestlige værdier er under pres. Tidligere har en opgørelse af afstemninger i FN-regi vist, at Vesten oftere og oftere stemmes ned. Klimatopmødet i København i december var et andet eksempel på, at en ny verdensorden er ved at tage form, og at Vesten bliver udfordret på sit værdigrundlag.

En annen negativ trend er isolasjonismen i USA: en svakere vilje til å utbre demokratiet.

Det amerikanske meningsmålingscenter PEW undersøgte op mod årsskiftet amerikanernes holdning til at udbrede demokrati. Det nedslående resultat var, at et flertal af amerikanerne for første gang siden Anden Verdenskrig mener, at USA skal passe sig selv og lade andre lande gøre det samme. Umiddelbart efter terrorangrebet mente 44 pct., at demokrati skulle udbredes, men det synspunkt har i dag tilslutning fra blot 10 pct.

Frihed på retur