Somalieren (MMG) som angrep Kurt Westergaard med øks i hans hjem 1. nyttårsdag, har i flere år vært beryktet i Sverige for sine rekrutteringsforsøk i landet. Han skal i mange år ha konspirert åpenlyst med noen av skandinavias mest kjente, muslimske ekstremister med terrorrelasjoner.

I følge flere svensk-somaliske kilder har MMG hatt tilhold i miljøet rundt to beryktede moskèer i Sverige, hvor han aktivt rekrutterte unge til den islamistiske bevegelsen al-Shabaab vinteren 2008-2009.

Oplysningerne er særligt opsigtsvækkende fordi mønstret er direkte sammenfaldende med to af de mest prominente hovedpersoner i tidligere dansk-svenske terrorsager.

Både svensk-bosnieren Maximus, der betragtes som terrorbagmand, og dansk-tyrkeren Abdulkadir Cesur, der blev dømt i den såkaldte Glostrupsag, menes at være radikaliseret i netop disse moskeer.

Svensk-somaliere som har sin daglige gange i moskèene forteller til Berlingske Tidende at MMG var på rekrutteringstur i Göteborg sammen med bla den dansk-somaliske selvmordsbomberen som for en måned siden sprengte seg selv i Mogadishu og drepte 23 mennesker.

I Göteborgs svensk-somaliske miljø undrer mange seg over at hverken det svenske Sikkerhetspolitiet (SÄPO) eller det danske Politiets etterretningstjeneste (PET) reagerte på MMGs og andre somalieres virksomhet, som skremte mange i miljøet på grunn av deres aggressive og voldelige tone:

»Jeg kan huske ham – manden der nu har angrebet tegneren i Danmark – fordi han var meget aggressiv og fortalte meget personlige ting om Aalborg og sine problemer,« siger en kilde i moskeen.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp siger, at de skandinaviske netværk på tværs af Øresund leverer et større antal krigere til al-Shabaab i Afrika:

»Et af problemerne for f.eks. PET er, at det er meget svært at kortlægge præcis, hvad de foretager sig dernede. Megen af den trafik foregår gennem Eastleigh i Nairobi, hvor Wes-tergaards overfaldsmand også har befundet sig,« siger han.

Berlingske Tidende: Øksemand var berygtet i Sverige