Nytt

Da TV2 dro ut for å gjøre reportasje i Tingbjerg der en gjeng muslimsk ungdom har terroristert presten Ulrich Vogel lenge nok til at han måtte flykte, ble de møtt av unge som var lite meddelsomme. De snakket samme språk som til presten: reportasjebilens bakrute ble smadret. Hva mon mener Journalistforbundet om den sak?

En TV 2-bil blev 14/10 smadret af et par rasende unge i Tingbjerg, der ikke brød sig om journalisternes spørgsmål om præsten, der for nylig er flygtet ud af bydelen på grund af chikane og hærværk.

I den anledning havde TV 2 News samme aften et – ganske langt – interview med Fred Jacobsen, der er næstformand i Dansk Journalistforbund. Hvad mente han om det her? Det var »ærgerligt«, mente Jacobsen. Det forhindrede, at der blev givet et ordentligt billede af, hvad der foregik derude.

Det forekom mig, at studieværten, Poul Erik Skammelsen, så en smule forbløffet ud. Han påpegede, at dette her jo var en del af billedet. Jacobsen sludrede videre. Det måtte være en opgave for redaktionerne at tage hånd om noget sådant. Og i den dur.

Som om det ikke er en opgave for et forbund, når dets medlemmer ikke kan passe deres arbejde uden at blive intimideret eller udsat for vold.

Jacobsen beklagede også, at præsten havde «følt» sig udsat for chikane og hærværk. Som om de indbrud og det hærværk, som præsteboligen har været udsat for, var noget, der foregik i præstens eget hoved.

På et enkelt tidspunkt var det dog som om, der kom lidt lys over Jacobsens tågesnak. Kunne der gøres noget forebyggende? Ja, her fik Jacobsen nævnt foreningen «Ansvarlig presse», der har adresse hos forbundet, og som bl.a. beskæftiger sig med at »bryde med stereotyper og rette fokus på journalistisk ansvarlighed.« Lige hvad vi mangler i den pågældende situation.

Engang handlede journalistik om, hvad der skete i samfundet og ikke om at bortforklare ubehagelige begivenheder med tågesnak og pæn tale. Det kunne være rart at få genindført denne idé om, hvad journalistik er, også hos toppen af Dansk Journalistforbund.

Helle Merete Brix, redaktør af Sappho.

Journalistikkens fallit